contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bebe Sepias En Su Tinta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Va ofer astazi o reteta spaniola, a carei denumire s-ar traduce in limba romana cam asa: Pui de sepie in cerneala proprie. Este o reteta traditionala catalana, dar pe care am vazut-o mult mai des gatita cu sepii mature; nu sunt sigur ca saculetul de cerneala se formeaza deja chiar la pui atat de mici; eu am folosit cerneala cumparata separat (deci nu cerneala proprie a puilor din farfurie). Cert este insa ca preparatul este absolut fabulos ca gust.


Mai intai cateva vorbe despre sepii. Acestea sunt, culinar vorbind, undeva intre calmari si caracatite. Au textura mai apropiata de cea a calmarului, dar gustul seamana cu cel al caracatitei, fara sa fie insa la fel de intens.
Sepiile se gatesc asemanator calmarilor, adica fie 2-3 minute la foc iute, fie 40-120 minute la foc molcom. Sepia, neavand practic un schelet, dar fiind capabila sa execute miscari foarte complexe, are un corp extrem de dens si de musculos. Expunerea rapida si scurta la temperatura nu ajunge sa intareasca tesuturile conective. Daca acest lucru apuca sa se petreaca, trebuie “inmuiate” la loc prin tratare termica indelungata.
Dupa mine, tratarea termica indelungata duce la preparate mai gustoase, poate si datorita faptului ca sepia isi amesteca gustul (cu un plus provenit de la inmuierea si dizolvarea in sos a tesuturilor conective) cu cel al lichidului in care fierbe molcom. Daca doriti insa sa simtiti gustul “pur” al sepiilor, poate este mai bine sa alegeti varianta gatita rapid, pe gratar, in tigaie sau intr-un stir-fry.
Puii de sepie nu sunt atat de densi si musculosi ca sepiile mature, deci timpii de gatit, in varianta lenta, sunt mai scurti, cam intre 30-40 minute. Gustati ca sa determinati momentul cel mai potrivit in care sa intrerupeti gatitul. Nu va faceti probleme daca gatiti sepiile, pui sau mature, cateva minute in plus; nu se intampla nimic rau, raman la fel de gustoase si isi mentin textura.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
300 g pui de sepie
4 catei de usturoi, curatati
2-3 linguri de faina
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa mica, tocata marunt
2 linguri de pasta de rosii
2 linguri de vin alb
1 lingurita de brandy
1 foaie de dafin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia afumata
1 lingurita de cerneala de sepie
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se tavalesc puii de sepie prin faina si se scutura de exces.

Se incinge o tigaie, la foc mediu. Se adauga ulei si usturoi si se gateste la foc mic pana se usturoiul se rumeneste putin. Se scoate si se arunca.
Se adauga apoi puii de sepie si se prajesc la foc mediu-iute 2-3 minute in uleiul aromat, sau pana ce se rumenesc putin. Se scot din tigaie si se transfera intr-o cratita sau caserola.

Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se caleste la foc mic pana se inmoaie, circa 5 minute. Se adauga pasta de rosii, vin, brandy, dafin, sare, piper si boia. Se mijoteaza mixtura 5 minute, apoi se toarna peste puii de sepie, in cratita. Se acopera vasul si se gateste compozitia la foc mic, circa 25 minute, adaugand apa daca devine prea uscata.

Cu cateva minute inainte de a fi gata se dilueaza cerneala de sepie cu putin vin alb. Se adauga in cratita si se continua gatitul alte cateva minute. Se ia cratita de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se serveste preparatul alaturi de orez fiert, paste sau paine.

Sfaturi:
Am folosit pui de sepie congelati, de la RFamily, de foarte buna calitate. Sunt congelati la -20 °C si se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.

Nota:
Cerneala de sepie da nu doar culoare, ci si gust. Din pacate, pe piata noastra cerneala de sepie se gaseste extrem de rar; inlocuirea ei cu un colorant alimentar negru, fie el si de buna calitate, nu este o idee prea buna, caci preparatul ramane deficitar la gust.

Ma enerveaza teribil cand oamenii spun “baby morcovi” in loc de “morcovi tineri”, sau “baby sepii” in loc de “pui de sepii”. Slava Domnului, desi nu avem o limba foarte bogata in termeni culinari, totusi in aceste cazuri chiar gasim lesne cuvinte care sa denumeasca corect ingredientele. Ramanem la “pui de sepie”.

Pin It