contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Briose "trandafir"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am gasit o reteta super simpatica si simpla de briose cu felii de mar rulate in forma de trandafir. Culmea, aceasta reteta am gasit-o pe un blog culinar indian sub numele de "financier" (prajiturele de textura madlenelor, care au la baza unt clarifiat sau "beurre noisette"). Sub nici o forma aceasta reteta nu are nimic de a face cu prajiturelele pufoase numite "financiere" (voi incerca si eu acest tip de praji cat mai curand) ci sunt mai degraba niste briose simple unde vedeta este marul.

     Ingrediente briose:
  • 200g faina
  • o lingurita de scortisoara
  • jumatate de lingurita de praf de copt
  • 2 linguri de zahar brun (30g)
  • 4 linguri de zahar granulat (60g)
  • 2 oua medii
  • 4 linguri de ulei (60ml)
  • 8 linguri de lapte (120ml)
  • coaja de lamaie (2 linguri)
  • un praf de sare
     Ingrediente umplutura:
  • 4 mere mari (de preferat rosii) - feliate foarte subtire si fara cotor (nu trebuie decojite)
  • apa cat sa acopere feliile de mar - cam 500ml (depinde de vasul in care fierbeti merele)
  • 2 stele de anason
  • 2 batoane de scortisoara
  • 200g zahar

      Se spala merele si se taie in jumatati, se scoate cotorul si se feliaza foarte subtire. Se adaua feliile intr-o craticioara, se pune apa, zaharul si condimentele si se pune pe foc mare pana incep sa clocoteasca. Se acopera craticioara cu un capac si se mai lasa la foc mic circa 10-12 min sau pana cand feliile de mar sunt moi si usor transparente (puteti sa le tineti si mai putin de 10 min daca observati ca feliile s-au inmuiat). Se scot feliile de mar din siropul rezultat si se pun intr-o strecuratoare sau sita. Siropul il mai lasati pe foc mic pana cand se ingroasa (aproape de consistenta mierii).

     Se preincalzeste cuptorul la 170-180 grade. Se amesteca ingredientele uscate: faina, scortisoara, praf de copt, sare, se pun de-o parte. Separat de amesteca ouale, zaharul, coaja de lamaie, lapte si ulei la care se adauga amestecul uscat in 3 reprize (se amesteca incet de sus in jos pentru a evita cocoloasele). Se unge o tava de briose cu 12 forme. Eu am pus hartie de copt pentru briose dar pentru ca s-au lipit zdravan de prajitura si de-abia le-am dat jos, va sfatuiesc sa nu folositi. Se pune aluatul in forme cam 3 sferturi.



  

     Se modeleaza trandafirii in mana (folositi feliile reci, pentru ca atunci cand sunt calde se pot rupe usor). Se adauga incet in formele cu alust si se apasa incet cu grija pentru a se fixa bine. Se dau la cuptor cam 20-22 de minute. Dupa ce s-au rumenit usor pe margini se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin. De retinut, nu lasati sa se raceasca de tot in forme pentru ca nu se mai deslipesc frumos. Se

  
     Cu o pensula de silicon, se ung din abundenta briosele cu sirop. Eu am avut un ajutor de nadejde pentru acest proces :)) Va doresc S'aveti pofta!