contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cartofi Dulci Gratinati

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am descoperit cartofii dulci acum aproape doi ani si de atunci in cumpar de fiecare data cand ii gasesc in supermarket. Imi place gustul lor dulce, asemanator cu al dovleacului, culoarea intensa si textura fina. De cele mai multe ori ii tai in felii subtiri, ii stropesc cu ulei de masline si sare de mare si ii dau la cuptor pana devin usor crocanti. De data asta am vrut insa altceva, o masa completa, cremoasa si delicioasa, care sa ma incalzeasca si sa ma bucure.
 Ingrediente:
3 cartofi dulci
400 ml smantana dulce pentru gatit
3 linguri de unt
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
3 frunze de salvie
1 frunza de dafin
1 lingura de cimbru uscat
3 felii paine uscata
1 lingurita paprika afumata
50 g cascaval
Preparare:
Am spalat cartofii si i-am taiat felii groase de 1 cm, apoi i-am asezat intr-un vas termorezistent uns cu unt. Nu e nevoie sa ii curatati de coaja decat daca sunt patati.
 Intr-o tigaie am topit cealalta lingura de unt si am calit ceapa si usturoiul tocate fin atat cat sa se inmoaie usor. Am turnat deasupra smantana, am adaugat frunzele de salvie (am avut congelate, din vara), dafinul si cimbrul si am mai lasat 2-3 minute la foc mic apoi inca 10 minute cat  sa se infuzeze aromele. Am turnat smantana peste cartofi (am pescuit inainte de etapa asta dafinul si salvia), am acoperit vasul cu folie de aluminiu si l-am pus in cuptorul RECE, pe care l-am pornit apoi la 200 de grade. In felul asta temperatura din cuptor creste treptat, ajutand cartofii sa isi intensifice dulceata.
 Am lasat in cuptor 30 de minute, timp in care m-am ocupat de pesmet. Am luat feliile de paine si le-am zdrobit cu blenderul in firimituri apoi le-am amestecat cu paprika si cu o lingura de unt topit.
Dupa cele 30 de minute am scos vasul din cuptor, am inlaturat folia de aluminiu si am presarat un strat d pesmet aromat, apoi un strat de cascaval ras si apoi un alt strat de pesmet. Am pus din nou vasul in cuptor timp de 10 minute, pana pesmetul s-a rumenit usor.
 Am mancat fierbinte, simplu sau alaturi de ficatei cu usturoi la tigaie. Ne-a placut mult, mai facem si alta data!
Pofta buna!