contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chec Cu Nuca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
      Inca putin si vine si Pastele, moment de ghiftuiala si relax in familie. Ma scuzati daca nu il vad ca pe un moment religios (nu sunt genul), ci il vad mai degraba ca pe un festin al simțurilor, al gurmanzilor (printre care ma număr si eu), al mâncăcioșilor (si aici ma inscriu) si al pofticioșilor (si aici mai cu seama); cel putin asa a ramas in mintea mea ideea de Paste (ca si cea de Craciun dealtfel) inca din copilarie.
     Ma voi incumeta cu aceasta "sfanta" ocazie, sa pregatesc proprii mei cozonaci (la pasca ma mai gandesc, pentru ca nu sunt mare fan). Pana atunci va impartasesc aceasta reteta simpla de chec cu nuca, pe care am mai facut-o de nenumarate ori dar, ca de obicei nu am reusit pana acum sa fac o poza decenta.


Ingrediente chec:
  • 5 oua medii la temperatura camerei
  • 5 linguri de zahar (cu varf)
  • 5 linguri de ulei
  • 100 g faina + 30g separat
  • un praf de sare
  • o lingura de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahar vanilat) 
  • o lingura cu varf de cacao (sau o lingura rasa, daca nu va place cu gust intens de cacao)
  • 200g nuci maruntite (sau mai mult, dupa gust, sau puteti adauga si stafide sau fructe uscate)
     Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc (nu se dezlipeste spuma cand intorci castronul cu fundul in sus) apoi se adauga zaharul treptat mixand incontinuu pana cand se topeste zaharul si se formeaza o bezea tare. Galbenusurile se freaca cu ulei si se adauga apoi peste spuma de albus. Se adauga extract de vanilie si faina in ploaie (atentie, nu se pune toata, lasati deoprte cam 30g.
     Din aluatul deja format se pun deoparte 3-4 linguri care se amesteca cu  cacao si nucile maruntite. Restul de aluat se amesteca cu cele 30g faina ramase. Oricum, va spun din start ca aluatul de cacao fiind mai greu va ateriza pe fundul tavii, ceea ce nu e un lucru rau, va da checului un aspect stratificat.

      In tava de 25x10 cm unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt se toarna aluatul alb si pe mijloc se toarna aluatul de cacao (veti observa cum se scufunda inainte sa il băgați la cuptor). Se da la cuptorul preincalzit la 160 grade maxim circa 50 min, pana la o ora, sau pana cand o scobitoare introdusa pe mijloc iese curata. Pentru ca nu am pus praf de copt, va recomand sa nu deschideti usa cuptorului pe la jumatatea acestui timp pentru ca exista riscul sa isi piarda volumul.
     Este cea mai simpla reteta de chec pe care o cunosc, mama o facea de cand ma stiu si o face si acum. La mine in familie felia de chec este apreciata la fel ca cea de tort si daca si voua va place si nu vreti sa va riscati la copt cozonaci, va recomand cu grag aceasta reteta. Sper sa ne auzim cat de curand cu pozele primilor mei cozonaci iar pana atunci va urez... S'aveti pofta!!!