contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Perisoare

articol scris de dannyela_66778 blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
300 g costite porc ( sau vită )
zarzavat de ciorba- radacinoase ( morcov, patrunjel, telina)
2 ardei grasi
1 l. bors
400 g roşii în conservă tăiate şi decojite
pasta de tomate – 1 lingura
1 leg. patrunjel
1 leg. leustean
 
 
Perişoare
 
500 gr. carne tocată amestec vită+porc
1 lingura orez
1 ou
1 ceapa mica
miez de paine- o felie fara coaja
1 leg marar
sare/delikat, piper, după gust

Timp preparare : 1 h 45 min;

 Se spală oasele bine şi se pun la fiert în 4 litri de apă cu o linguriţă cu sare. Trebuie să aveţi grijă să spumaţi continuu.Se lasa la fiert cam 30 min. Daca folositi doar oase, fara pic de carne, se recomanda scoaterea lor, dupa timpul de fierbere. Nu a fost cazul aici, fiind costite cu carne suficienta, pt un plus de gust nu le-am scos. 
Separat legumele se curăţă, se spală, si se taie cubulete potrivite (sau, dacă vreţi, le daţi prin răzătoarea mică). Telina poate fi pusa si intreaga daca nu va place prea tare.
In oala de pe foc adaugam legumele si le lasam sa fiarba cam 15 min.
 
Intre timp pregatim perisoarele.
Unii fierb ceapa impreuna cu legumele. Eu o prefer taiata fin in carnea tocata, la care adaugam orezul, oul, mararul ( verde, din congelator, in cazul meu), miezul de paine, inmuiat in putina apa si scurs, sare si piper. Amestecam totul foarte bine pana se omogenizeaza.
Formam perisoarele dupa dimensiunile dorite si le dam prin faina, sa-si pastreze forma.* E bine să aveţi un castronel cu apă pe masă în care să vă „înmuiaţi” mâinle, ca să nu se lipească de palme carnea.  
 
 
 
După ce au fiert legumele, se lasă flacăra la minim şi se adaugă perişoarele.
Se fierb până se ridică perişoarele la suprafaţă, 25 – 30 min, dupa care adaugam borsul, ardeii grasi ( pregatiti din vara la congelator, altfel se fierb impreuna cu radacinoasele ). 
Dupa cateva clocote se pun rosiile cubulete, impreuna cu sosul de rosii si o lingura de bulion, pt ca ne place ciorbica cu multa culoare si gust. 
Se opreste focul si se adauga verdeata tocata marunt. In cazul de faţă am utilizat un amestec din frunze de pătrunjel proaspat şi leuştean uscat.
 * Se serveste cu ardei iute si smantana. Nimic mai bun :).
 


 

Imagini etape preparare