contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorbiță țărănească De Văcuță

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dacă este vreo mâncare care nu ne lipsește niciodată de pe masă, asta este ciorba. Nu contează dacă e de pasăre, de porc, de vită, cu legume, dreasă sau nedreasă, etc. Și așa mi-am adus aminte de această rețetă de ciorbiță de văcuță pe care mi-o făcea bunica. Singura diferență între „gustul copilăriei“ și cel al „bucătăriei de bloc“ e dată de faptul că tot ce folosea ea provenea din grădina proprie...

Ca ingrediente, e nevoie de 500-600 grame de carne de văcuță (cu os cu tot), 3 morcovi mari, un păstârnac, un pătrunjel rădăcină, o jumătate de țelină, o ceapă medie, sare, piper, 2-3 linguri ulei, 4-5 cartofi mari, 200 grame fasole păstăi, 100 grame de mazăre boabe, 1 dovlecel, 2-3 buchețele de broccoli (sau conopidă), un ardei gras, 250 ml suc de roșii (sau 3-4 linguri pastă de tomate), o jumătate de legătură de mărar verde, o jumătate de legătură de pătrunjel verde, o jumătate de legătură de țelină verde.
Carnea se pune la fiert cu un strop de sare, pentru 15 minute, aruncându-se prima apă. Între timp se curăță legumele (morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și ceapa), se spală și se toacă mărunt. Într-o oală se pun cele 2-3 linguri de ulei, legumele tocate, sare și piper, și se călesc 2-3 minute. Adăugați apoi o cană de apă, puneți capacul și lăsați să fiarbă încet încă 3-4 minute. Se adaugă apoi carnea semifiartă, cartofii cubulețe, fasolea, mazărea, dovlecelul și ardeiul cubulețe, borccoli mărunțit. Se acoperă cu apă călduță și se lasă să fiarbă la foc mic încă 40-45 de minute. Puneți sucul de roșii (sau pasta de tomate) și lăsați să mai dea 2-3 clocote. La final, se adaugă verdeața tocată mărunt și se stinge focul.

Se servește cu smântână și ardei iute (verde sau murat, după preferință și anotimp!)