contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Compot Fără Zahăr

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
   Se apropie sezonul producerii compoturilor pentru iarnă, Vă prezint o reţetă pentru compot din diferite fructe: vişine, cireşe, căpşuni (*) etc., fără zahăr.

   Compotul va fi conservat în borcane de 720ml cu capac metalic. Fructele se spală bine, la jet de apă.  Aşezăm fructele în borcane, cam 2/3 din capacitate. Umplem borcanele cu apă pînă la gură, apoi turnăm cantitatea de apă într-o oală emailată şi adăugăm îndulcitori tip sucrazit, sucradiet, sucragold, sweetener, (sau alte denumiri) astfel:
vişine: 6-7 pastile/borcan
cireşe: 5-6 pastile/borcan
căpşuni: 5-6 pastile/borcan
După gust,  putem adăuga mai multe (sau mai puţine) pastile.
   Dăm la fiert apa cam 2-3 minute, cât să iasă clorul din ea, apoi turnăm lichidul fierbinte peste fructele din borcane, închidem bine capacele borcanelor şi le aşezăm imediat în cuptorul cald. Le ţinem aici cca 20-25 minute (atenţie să nu fiarbă) , apoi punem  borcanele într-o pătură şi lăsăm să se răceasca încet 24 de ore.
Cămara este bine să fie mai întunecoasă.
Conservele supuse la lumina directă a zilei,  în timp se schimbă la culoare şi pierd din proprietăţi.
(*) Pluralul la capşună este căpşuni. O căpşună, două căpşuni...
Forma "căpşune" este total greşită!  Este folosită de jurnalistele analfabete de la diverse ziare şi saituri.