contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cornuletele Bunicii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cornuletele bunicii 8

De sarbatori, bunica mea facea mereu cornulete… Cele mai bune din lume, evident, ca si ale bunicilor voastre ! Iar dupa ce bunica nu a mai fost printre noi, a continuat sa le faca mama. Pot spune cu siguranta ca nu au lipsit de pe nici o masa de Craciun sau Paste pana acum, si ca am crescut cu ele. Insa nu le facusem niciodata… De data asta insa am sunat-o pe mama si i-am cerut reteta. A inceput asa: " 1 kg de untura…" STOPPPP !! *__* Stai sa ne adunam, ca la noi acasa nu e incarcat traficul ca la tine. "Ok, atunci, macar 350 g…" *__* Ea nu concepe mai putin de 400 de cornulete din cate banuiesc eu… Am adaptat-o la cantitati mai omenesti, de familie mica. Si rau mi-a mai parut… Trebuia sa o ascult pe mama ! *__* S-au terminat cat ai clipi… Ce vedeti in poza de mai sus e ce-am putut salva dupa o vizita si 2 guri pofticioase, in 2 zile. Despre cornuletele fragede se spune ca "se topesc in gura", si am mai mancat din alea pe care trebuia totusi sa le mesteci, dar astea CHIAR se topesc in gura. *__* Mai jos aveti o un close-up, unde puteti observa cum stau despartite foitele, in asteptarea de a fi topite. *__* Si cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai bune. <3 Sa va spun un secret? Astea cinci le-am ascuns ! *__* Iar acum fug sa savurez unul, in liniste si pace, fara ochi "topiciosi".

Ingrediente pt 100 cornulete:

200 g smantana dulce densa

250 g untura (sau unt)

2 oua

1/4 lingurita sare

1 plic praf de copt

600 g faina

Pentru umplut:

200 g nuca tostata si macinata

7-8 linguri zahar

5 linguri cacao

6 linguri lapte

arome

Mod de preparare:

Cornuletele bunicii 1

Se amesteca bine untura, smantana, ouale usor batute si sarea, (toate reci) pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam faina si framantam repede, pana se leaga aluatul. Fiecare tip de faina are un grad de absorbtie diferit al lichidelor, asa ca v-as sfatui sa mai adaugati faina daca aluatul vi se pare prea moale. Trebuie sa aiba consistenta lobului urechii, cum spun turcii, sau a aluatului de tarta. Il punem in frigider si il lasam macar 45 min -  1 ora. Bunica mea punea drojdie cat o nuca (25 g) in aluat, dar dar fiind faptul ca nu trebuie sa creasca, am vrut sa o evit, si cum vedeti au iesit perfecte.

Preincalzim cuptorul la 180°C.

Tostam in tigaie sau in cuptor miezul de nuca, il macinam, si il amestecam cu ingredientele din lista pentru umplut. Eu am pus la ochi si pe gustate, asa ca va sfatuiesc sa gustati si sa puneti mai mult sau mai putin zahar/cacao/lapte/arome, dupa bunul plac.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Intindem o parte intr-un dreptunghi, apoi cu ajutorul unei pensule, ungem toata suprafata cu un strat de untura sau unt topit.

Aducem partea de sus pana la jumate, apoi acoperim cu partea de jos, ca in poze. Repetam operatia de 2 ori, cu ambele bucati de aluat. Una o punem inapoi in frigider, invelita in folie alimentara sau intr-o punga, iar pe cealalta o intindem intr-o foaie relativ subtire.

Taiem cu un cutit sau cu un cutter 7 x 7 randuri, ce ne vor darui 49 de patratele.

Cornuletele bunicii 9

Le umplem cu cate jumatate de lingurita de umplutura, si le rulam incepand dintr-un colt. Din fiecare bucata vor iesi cate 2 tavi mari de cuptor. Punem jumatate din cornulete in tava tapetata cu hartie de copt, si dam la cuptorul incins la 180°C timp de 15 minute, sau oricum, pana devin usor aurii. Nu trebuie sa se rumeneasca! Lasam cornuletele in tava cca 1 minut, dupa care cernem zahar pudra din belsug, sau le tavalim prin zaharul pudra. Fiti generosi, aluatul nu are zahar! *__* Scoatem a doua bucata, o intindem, taiem, umplem, rulam, coacem, pudram, devoram ! Nu exista nimic mai bun decat cornuletele bunicii / mamei… <3

Cornuletele bunicii

S-aveti pofta si un an bun !