contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Fara Framantare By Cerasela

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Luna aceasta am avut onoarea sa fiu gazda Provocarii secrete, proiect initiat de Ama. Si dupa premiza "cine imparte parte isi face" pentru mine mi-am ales un blog nou ptr mine, pe care nu-l stiam, blogul Ceraselei aka Bunatati de prin lume adunate. Am ochit eu ceva bunatati p-acolo.. dar cum sunt sensibila la aluaturi dulci, binenteles ca am ales sa pregatesc un cozonac, care a iesit absolut delicios!!!

Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina + cca 100 g
500 ml lapte
350 g zahar
50 g drojdie proaspata
15 linguri ulei
15 linguri unt topit caldut
3 linguri smantana
4 galbenusuri
1 lingurita sare
coaja de la o portocala
esenta vanilie
Umplutura:
4 albusuri
200 g zahar
40 g cacao
200 g nuca macinata
100 g stafide
sare
cateva picaturi suc de portocale
esenta de rom
1 ou + 1 plic zahar vanilat


Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute. 
Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.
Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.
Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. 
Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat. 
Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.
 Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.
Va invit la un cozonac absolut delicios!!!