contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Pufos Cu Nuca Si Cacao Fara Framantare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


mal

 

 

Va prezint la repezeala cel mai pufos cozonac cu nuca si cacao fara framantare !!! executat de catre mine  ieri pentru Craciun.
Imi pare rau ca n-am timp sa va mai povestesc cate ceva, dar sunt tare presata de multele 'trebi'  , asa ca trec direct la reteta :)
Ingredientele sunt urmatoarele : faina- 1kg (am folosit pambac 000 ), 5 oua, 300 g zahar (daca vreti mai dulce, puneti mai mult ), jumatate de pachet de unt 80% grasime, 5 linguri de ulei, 200 ml lapte (+ apa calda in completare daca e nevoie la framantat), nuca 400g, cacao 4 linguri, coaja de la 1lamaie+ 2portocale, esenta de rom-1 fiola, drojdie cruda  42 g ,zahar vanilat  praf pentru ninsoarea finala.
Ouale se separa ...albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina.
Cand "fierbe" drojdia se adauga galbenusurile , restul de zahar...
...aromele, putina sare , uleiul  si untul topit caldut ,nu fierbinte !!!....

...si se amesteca pana se incorporeaza toata faina (daca mai este nevoie de lichid se adauga apa calduta ) si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina !!!

Se acopera ligheanul cu folie si se lasa aluatul la cald  o ora.Cu mainile unse cu ulei se imparte in 4 formandu-se sfere ....

care  se intind in forma de... foaie si se umplu cu umplutura de nuci ( eu am pus din loc in loc si samburi de nuca intregi , sunt de efect cand se taie felia )... apoi se ruleaza.

Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare , impletim cate doua sucituri ...astfel :

apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.
Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora. Ii ungem cu ou batut ,  apoi ii introducem in cuptorul bine incazit  la 180* pentru 35-50 minute (se verifica dupa 35 m)

Cand sunt copti, se scot din forma si se presara cu zahar vanilat praf .

 

 

 

 

Sunt deosebit de pufosi si buuuni...si toate astea fara nici o urma de framantare (decat cea de care v-am povestit la inceput )
Incercati !



Articol recomandat de adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com