contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Rosenkranz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



De cand l-am vazut pe blogul Gabrielei Cara mi-a ramas intiparit in memorie, musai trebuia sa-l incerc si eu. Ce ocazie buna, Craciunul! Ce pot sa zic, e atat de bun ca nu-l pot descrie, e pufos, e gustos, e o imbinare reusita intre arome si gusturi, perfect pentru orice masa, nu doar de sarbatori. In plus, se face foarte usor, e o placere sa-l lucrezi.
Sigur, fotografiile mele nu se compara cu cele de pe blogul Gabrielei, chiar imi pare rau ca nu am reusit sa surprind spectaculozitatea cozonacului asa cum mi-as fi dorit. Dar vi-l recomand din toata inima, nu veti regreta alegerea facuta :)
Edit: am mai adaugat niste fotografii, am repetat reteta ;)
Ingrediente: 400 g de faina; 2 oua intregi; arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom); un praf de sare; un pahar mic cu lapte (cca.110 ml); 25 g de drojdie; 3 linguri de zahar pentru lapte; 130 g de unt; 6 linguri de zahar pentru unt;nuca tocata, dupa preferinta; 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel.
Pentru inceput am caramelizat zaharul (cele 10-12 linguri) si am tapetat fundul si peretii unei cratite.
Am pus intr-un castron faina cernuta, sarea, ouale si aromele. Am amestecat un pic.

Separat am dizolvat drojdia in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar (iertati-mi blitzul dar cozonacul am reusit abia spre seara sa-l fac)...

... fara sa las la dospit am turnat amestecul peste faina cu oua si arome. Am turnat incet, cate putin si am amestecat totul.
Am framantat aluatul cca 10-15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.

Am intins aluatul intr-o foaie cat am putut de dreptunghiulara, pe care am uns-o cu untul amestecat cu zahar (6 linguri).

Am presarat nuca macinata, din belsug si am presat usor cu mana, ca sa adere la stratul de unt.

Am rulat foaia.

Ruloul obtinut l-am taiat in 7 bucati.

Bucatile le-am asezat in picioare in cratita tapetata cu caramel (lasati spatiu intre ele sa aiba loc de crescut).

Am lasat la crescut cam o ora. La loc caldut.


Am dat la cuptor, la 180 grade Celsius, cam 35-40 minute.
Se scoate din cuptor si se rastoarna cozonacul pe un platou, asa fierbinte, sa poata iesi usor din cratita.
Din pacate nu am pozat sectiunea, nu am mai apucat; dar voi edita postarea cat de curand, intentionez sa repet reteta si voi completa fotografiile.
Edit: iata si sectiuni....



Articol recomandat de de-alebubulinei.blogspot.com