contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonaci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga





Ooooffff, timpul ăsta... Niciodată nu ajunge :(. Bănuiesc că nu știți vreun supermarket de unde se poate cumpăra, nu?
De câteva săptămâni (deja) mă străduiesc să scriu și rețeta pentru cozonacii cu care mă lăudam aici.
Voi scrie în rețetar exact cantitățile pe care le-am folosit pentru aluatul din care am făcut și cozonacii și pască. În parantezele pătrate sunt cantitățile suficiente pentru a face doar cozonacii.
  • 500 ml lapte gras
  • 2 linguri de smântână [1 lingură]
  • 6 gălbenușuri [5]
  • 60-70 gr drojdie [50 gr]
  • 280 gr zahăr [250 gr]
  • 75 ml ulei [50 ml]
  • 200 gr unt la temperatura camerei [150 gr]
  • 1,3 kg făină [1 kg]
  • 1 linguriță rasă de sare
  • coajă proaspăt rasă de portocală și de lămâie
  • esență de vanilie

Pentru umplutura cozonacilor am folosit:
  • 700 gr nucă măcinată
  • cele 6 albușuri (rămase de mai sus)
  • 30 gr caco
  • 250 gr zahăr
  • 2 fiole esență de rom
  • stafide înmuiate în rom
  • rahat

Pentru pască am folosit:
  • 600 gr de brânză de vaci
  • 4 ouă
  • zahăr (după gust - la modul că mai puneam puțin - gustam, iar mai puneam - iar gustam)
  • stafide înmuiate în rom
  • esență de vanilie

  • un gălbenuș cu puțin lapte pentru uns deasupra
  • zahăr brun

Și acum, cu riscul de a vă plictisi îngrozitor, vă povestesc exact ce și cum am făcut.
În dimineața cu pricina am plecat la serviciu lăsând toate ingredientele pe masă, stafidele la înmuiat în rom cu apă abia cât să le acopere și, cel mai important, ordine stricte să nu îi treacă cuiva prin cap să deschidă geamul la bucătărie cât sunt eu plecată.
Pe la orele 16 eram acasă gata de luptă.
Am început cu preparat maiaua: am încălzit laptele, am pus într-un castron încăpător drojdia, 2 linguri de zahăr, una babană de făină și câteva linguri de lapte călduț. Am amestecat totul și am lăsat-o la umflat.
În cele 10 minute necesare drojdiei să se pornească, am căptușit mașina de pâine cu: laptele călduț, puțin din ulei, smântâna, o jumătate din pachetul de unt, gălbenușurile, sarea, zahărul, sarea, aromele, făina. Și am topit restul de unt, amestecându-l apoi cu uleiul rămas.

Când maiaua a fost gata, am pus-o deasupra și am dat drumul la mașină la programul Aluat (adică 15 minute de frământare). Apoi încă 15 minute, dar de data asta început sa adaug treptata câte puțin din untul cu ulei.
Apoi încă 15 minute. Și apoi iar 15 minute.
În total o oră de frământat ca să obțin un aluat fin ca mătasea.
L-am transferat într-un vas mare curat și l-am lăsat la dospit, acoperit cu un șervet curat, în bucătăria caldă.

În timpul dospirii, am pregătit tăvile pentru cozonac și forma de tort pentru pască, în sensul că am pus hârtie de copt.
Am uns blatul de lucru cu ulei.
Am măcinat nuca, am amestecat-o cu zahăr și cu cacao. Am bătut albușurile spumă tare și apoi le-am înglobat în nucă (am folosit o furculiță). La un moment dat am adăugat si romul.
Am împărțit aluatul în 3 bucăți: 2 mai mari, egale, și a treia mai mică.

Pe fiecare din cele două bucăți mari le-am tăiat în două părți egale. Le-am întins în foi nu chiar subțiri, ca să nu crape.
Pe primul specimen l-am umplut cu aproximativ două treimi din nucă și am pus multe stafide.

Am rulat fiecare foaie și am incolăcit cele două suluri pliiine cu nucă. Și în tavă cu el.

La al doilea, am folosit mai puțină nucă dar am adăugat multe cubulețe de rahat.
Am acoperit cele două tăvi cu același prosop curat. Și am lăsat la dospit cam 50 de minute. La un moment dat am dat drumul și la cuptor să se încingă.
I-am uns cu gălbenuș cu ou și am presărat zahăr brun deasupra.

45 de minute la 180 de grade.
Și asta a ieșit:

Sursa rețetei: aici. Dar și mama a avut o contribuție demnă de toată lauda.