contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema De Zahar Ars

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am facut si eu în sfîrsit vestita crema de zahar ars, crème caramel, flan sau cum i-o zice. Textura cremei a iesit perfect, fina si delicioasa, doar aspectul estetic a avut putin de suferit, din cauza de oua batute prea tare. Deci, serios, ouale chiar nu trebuie nici separate - albusuri batute spuma si galbenusuri frecate cu zahar, si nici oua batute spuma teapana, ca pentru un blat, cum am facut eu - inspirata de pe net. Data viitoare bat ouale doar usor, cît sa obtin o spuma lichida, care curge. E suficient. O las mai moale cu inspiratia si ascult de capatîna proprie :D
Din cauza spumei, borcanelele mele au avut guleras cu spuma coapta si vanilie separata. Daca as fi copt crema în formele de flan, le-as fi rasturnat si nu se mai vedea gulerasul copt cu picatele, dar m-am hotarît pentru o varianta care e sigura la transport si nu e nevoie nici de farfurioare pentru a fi rasturnate, ci pot fi consumate direct din borcanel. 
 

 

Ingrediente:
  • 500 ml lapte ( 3,8 % grasimi )
  • 4 oua
  • 100-120 g zahar tos pentru caramel
  • 80-100 g zahar tos pentru crema
  • 1 pastaie de vanilie, doar maduva

În functie de cît zahar folositi si cît de pline faceti borcanelele, din aceste cantitati ies 8-10 borcanele a 100 ml volum.

Am despicat pastaia, am scos maduva si am amestecat-o cu laptele rece. Am adaugat si pastaia, si am amestecat din cînd in cînd în vas, pîna am preparat zaharul ars si l-am turnat în borcanele, si am batut/mixat ouale cu zahar. Laptele vanilat ( am îndepartat pastaia despicata ) l-am turnat la ouale batute spuma, si am mixat usor. Am turnat compozitia în borcanelele cu zahar ars.
Borcanelele le-am repartizat într-o tava cu apa fierbinte, apoi am dat tava în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 28-30 minute.
Dupa coacere, am scos borcanelele din baia de apa, le-am asezat pe un platou si le-am lasat la racit, dupa care le-am dat la frigider peste noapte. 
 

Întreaga formatie :D 


 Textura fina, siropul... mmmm. 

 


Notite:
- nu bateti ouale prea tare
- daca folositi vanilie naturala, lasati crema coapta si racita, cel putin peste noapte în frigider - aromele au timp sa se împrieteneasca
- la portii individuale, mititele, încercati sa nu depasiti 30 minute de copt, altfel crema va fi poroasa, rascoapta - în acest caz, nu doar aspectul va avea de suferit, ci si gustul. Ouale rascoapte vor da o nota de omleta, care într-un desert cu caramel si vanile nu are ce cauta.