contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cubulete Cu Banane Si Caramel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Caramelu' is back in viata mea, si merita sa va zic despre el. Nu-i nimic deosebit, dar imi place de numa'! Am mai facut, in diverse variante gasite pe net, si cea mai simpla si ultima e cea mai misto. Am gasit-o la Micki, sub numele de salsa mou si imi pare tare bine. La 200 de g zahar se pun 100 ml de smantana dulce. Eu am folosit Dorna pentru gatit, deci nu din aia pentru frisca. Cea de gatit e mult mai densa si grasuta si rezulta un caramel excelent. Nici nu-i trebuie unt, doar un praf de sare, grunjoasa, daca se poate.
In rest, incercati pe cat posibil sa nu afumati zaharul, deloc! Stati cu ochii pe el, cu rabdare, la focul cel mai mic, intr-o oala cu pereti cat mai grosi. Mai luati oala de manere si rotiti-o cand va plictisiti. Aveti rabdare sa se topeasca pana la capat, uniform. Apoi luati cratita de pe foc si turnati smanatana (eu n-am mai incalzit-o si nici n-am stat sa se racoreasca zaharul, dar ar fi bine), amestecand. O sa faca bulbuci, o sa se mai impiedice lingura prin oala, nici un bai. Toata chestia e sa nu va stropiti cu lichidul ala arzacios, atunci o sa fie bai. Puneti la loc pe flacara si amestecati in continuare, lasati sa fiarba incetisor pana se ingroasa. Luati cu lingura si turnati pe o farfurie, se vede cu ochiul liber cand are consistenta potrivita. Odata racit, se ingroasa si mai tare, se chiar intareste usor. Eu il tin la frigider si cand vreau sa consum, il incalzesc la micrunde doar cateva secunde.
Pe prajiturica asta nu mi s-a inchegat cum as fi vrut, caci bananele au si ele ceva continut de apa, asa ca s-au format mici balti in jurul lor. Dupa o noapte la frigider, e ok, cum se vede si-n poza. Se prelinge usor, dar e mai sexi asa. Baza e din 200 g de biscuiti macinati, amestecati cu 100 g de unt topit, nivelati intr-o tava tapetat cu hartie de copt. Week-end misto si semnificativ sa aveti!
L.E. Am uitat sa zic ca inainte sa asezati bananele, mazgaliti usor suprafata blatului de biscuiti, lasand sa curga caramelul in fir subtirel. Asta ca sa se lipeasca bananele de biscuiti. Lucrati cu caramelul cat este cald (spre fierbinte chiar) inca, astfel se va "intinde" el singur, fara sa trebuiasca sa nivelati cu lingura. Ceea ce este usor imposibil si, in orice caz, destul de messy.



Articol recomandat de mancarurisimple.blogspot.com