contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dictionar culinar

Litera:
  • Salată: a) Plantă comestibilă. b) Preparat culinar din anumite legume crude sau fierte, cu adaos de oțet, zeamă de lămîie și ulei, care se servește ca aperitiv sau garnitură. c) Salată de fructe, desert de fructe crude.
  • Saleu (fr. salee): Aperitiv crocant de forma unui bețișor, făcut din aluat sărat, cu gust picant.
  • Sandvici (engl. sandwich): Felii subțiri de pîine, unse sau nu cu unt, între care se pun felii de jambon, brînză, carne, etc.
  • Saramură: Zeamă sărată, uneori condimentată cu oțet, cu usturoi, cu care se servsc unele mîncăruri.
  • Scordolea: Preparat culinar din nuci pisate și miez de pîine frecate cu usturoi, suc de lămîie sau oțet și ulei.
  • Scrob (bulg. skrob): Jumări de ouă.
  • Solzișori: Formă de tăiere în bucăți imitînd solzii de pește, mai ales la ceapă.
  • Sos Chutney: Derivat din cuvantul indian Chatni, este un condiment iute preparat din fructe, otet de mere, zahar si condimente. Poate fi moale sau consistent, dulce sau iute. Se serveste de obicei la mancarurile piperate. Deoarece in compozitia sa sunt elemente cu gust dulce (piersici, ardei gras, stafide, zahar brun si nucsoara), cu gust acru (otet de mere) si gust iute (ghimbir, piper), acest sos se foloseste pe scara larga.
  • Sotare (fr. sauter): a) A prepara un sote. b) A rumeni ușor legume sau carne în grăsime.
  • Sote sau soteu (fr. saute): Mîncare din legume fierte pe care se toarnă unt.
  • Stufat: Mîncare din carne (de miel), ceapă și usturoi verde.
  • Sufleu (fr. souffle): Preparat culinar copt la cuptor, din legume, carne, pește, brînzeturi, etc., amestecate cu sos alb și cu ouă.
  • Supă: Zeamă de legume sau de carne fiartă cu legume, uneori cu adaos de făinoase.
  • Supă-cremă: Supă mai consistentă, mai deasă, cu legume pasate.