contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Doi în Bucătărie / Rețetă De Fajitas

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nota Elenei:
Aceasta este un guest post scris de Ramona, sora mea. Ah, ce, nu știai că am o soră? Nici mamele noastre nu au știut mult timp :))))). Anyway, rețeta de fajitas pe care ne-o povestește mai jos - am fost părtașă la preparare și festin și știu sigur că-i de-a dreptul decadentă!

Fajitas, rețeta casei

Spre deosebire de sora mea, pe mine mă cântă cucii înSuedia (deși pe aicicică ar face go-gå, nu cu-cu), nu în Thailanda. Tot spre deosebire de ea,eu nu știu să gătesc și gustos și sănătos, iar brioșele mele nu sunt întotdeauna grozave (nu înțelegde ce, că doar m-am uitat cu atenție la ea cum le face, dar la mine n-au magie șipace!). Ne place însă amândurora să experimentăm, să ne exprimăm în bucătărie șiiubim gătitul liber, creativ.

Rețetade fajitas este(verificat de nenumărate ori) gustoasă, dar să nu mă întrebațide calorii și mai știu eu ce arme biologice :-). Plecând de la un ansamblu clasic - carne, legume, sosuri șilipii - ajungem la personalizata variantă Olafur & Ram (pentru că e gătitămereu în doi), pentru care avem nevoie de:

-      opungă de tortilla, eu folosesc Santa-Maria, din cele maxi
-      unardei gras roșu
-      salată(lăptucă, ruccola, baby spinach sau orice altă verzitură preferi)
-      strugurialbi
-      mozzarella(rasă de-a gata, la punga, ca pentru pizza)
-      unborcan de salsa (medium sau hot)
-      unborcan de cheese dip (tot de la Santa-Maria)
-      unborcan de jalapeno (medium, hot, murați să fie)
-      carnepentru umplutură

La piécede resistance este carnea - o adaptare după chili con carne (fărăboabele de fasole, care nu ne plac). Desăvârșită în timp până am ajuns la combinațiaperfectă pentru papilele noastre, se prepară din:

-      500gde carne de vită tocată
-      2cutii de roșii decojite
-      1-3ardei iuți roșii (cât de iute se preferă dar măcar unul trebuie adăugat)
-      2cepe serioase, roșii de preferință
-      1cană de supă de vită
-      2linguri zdravene de pastă de tomate
-      4cățeide usturoi tocați mărunt
-      1lingură rasă chimion sau chimen, care cum are; eu prefer chimen mărunțit
-      4-5prafuri de: chilli powder, oregano, busuioc, piper, sare, cayenne pepper,all spice, nucșoară
-      1vârf de cimbru, după gust
-      chipsuritortilla, doi pumni plini, sfărâmați. Noi folosim jumătate din cantitate cu chilli și jumătatecu brânză. Sfărâmați înseamnă că umpli mâinile cu chipsuri și le strivești până se fac mici.

Având toate ingredientele la însemână,se purcede după cum urmează:

  1. Se călește carnea la foc normal spre tare (depinde de plită și tigaie - adaptezi ca să nu se ardă). Nu folosim ulei.
  2. În momentul în care începe să-și schimbe culoarea se adaugă ceapa tocată mărunt și se prăjesc împreună câteva minute, până când ceapa se înmoaie și capătă aspect auriu- lucios.
  3. Adăugăm ardeiul iute tocat și pasta de tomate și lăsăm pe foc încă 2 minute.
  4. Punem chimenul, roșiile (mărunțite bine) cu tot cu sos și restul condimentelor. De evitat sarea - se va adăuga la final, după gust. Se amestecă totul foarte bine pentru câteva minute și apoi se adaugă supa și usturoiul tocat.
  5. Se lasă la fiert 15-20 de minute, până când carnea este perfect gătită și are consistența unui sos gros.
  6. În ultimele 5 minute se adaugă chipsurile sfărâmate și se amestecă în continuu. Acum, dacă e nevoie, adăugăm puțină sare (de obicei după chipsuri nu mai e nevoie). Dacă simți nevoia să suplimentezi vreo aromă, tot acum e momentul. Eu mai pun în stadiul ăsta un praf, două de oregano și all spice. Un praf înseamnă să iei sticluța și s-o scuturi de două ori sau cat apuci cu vârful degetelor.       
  7. Buun, carnea e gata și o transferăm într-un castron.
  8. Tăiem ardeiul gras în felii lungi și-l  punem într-un bol; boabele de struguri le tăiem în două, scoatem semințele și le punem și pe ele în bol; scurgem frumos jalapeno și îi punem în bol. În ultimul bol depozităm mozzarella răzuită (dacă nu avem mozzarella, mergem pe variant cașcaval).       
  9. Se adaugă pe masă, alături de toate de mai sus, borcanele de salsa si cheese dip (poate fi înlocuită cu smântână).
  10. Lipiile se încălzesc 20 de secunde în cuptorul cu microunde (le punem într-o pungă de plastic înainte). Ideea este să folosești fiecare lipie fierbinte, deci încălzește pe măsură ce mănânci.

Ritual: pe lipia fierbinte se întindeun strat de salsa uniform, două linguri de carne pe vertical (să iasă sululfrumos). Se împănează cu jalapeno, struguri, ardei și mozzarella.La final 1-2 frunze de salată, 1-2 lingurițede cheese dip șise rulează precum o șaormă.

Poftă bună!

Ce ne place nouă: să fie cât mai picant(dacă nu sunt atentă Oli e în stare să pună chilli powder cu lingura), să fiefierbinte și carnea și lipia, combinația de carne iute cu struguri și branză...delicioasă! Și, nu în ultimul rând, un vin roșubun, demisec.