contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceaţă De Afine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Afinelesunt un deliciu incontestabil, indiferent sub ce formă le folosim. Chiar dacăla prima vedere nu te atrag nici prin formă, nici prin parfum, vei rămânesurprins cât de mult le pace să te răsfeţe în dulceţuri, sosuri, sucuri, prăjiturişi foarte multe altele. Dulceaţa rămâne pe primul loc în preferinţele mele, eafiind foarte uşor de făcut, dar atât de delicioasă şi parfumată.
Azi amsă-ţi povestesc cum fac eu dulceaţa de afine.
Ingrediente:
1kg afine
1kg zahărbrun
2 batoane scorţişoară
3 cuişoare
1 lămâie
1 linguriţăsare de lămâie
Preparare:
Spalăafinele într-o sită, la jet de apă rece fără să le ţii în apă, altfel, totsucul se va pierde în apă.  Scurge-le deapă, apoi răstoarnă-le în cratiţa în care vei fierbe dulceaţa. Răstoarnă pesteele zahărul şi lasă-le în aşteptare 3-4 ore.
Punela fiert la foc mijlociu, iar când începe să fiarbă micşorează puterea focului.Adaugă scorţişoara şi cuişoarele şi  fierbeo oră la foc foarte mic (de când începe fierberea), după care închide focul şilasă de fiert pentru a doua zi. Aşa cum spuneam şi la gemul de caise , eu fierb gemurile şi dulceţurile două zile la rând câte o oră,o oră şi jumătate la fiecare fierbere, în funcţie de fruct, de cât suc arefructul.
A doua zipune din nou la fiert dulceaţa cam o oră, dar este bine să probezi dacă s-aînchegat siropul făcând testul picăturii (o picătură de sirop scursă într-unpahar cu apă rece trebuie să rămână rotunjoară fără să se topească).
După jumătatede oră, adaugă sucul de lămâie, dar şi cojile de lămâie, iar după încă jumătatede oră,  dacă dulceaţa a trecut testulpicăturii, poţi să răsfiri în dulceaţă şi sarea de lămâie. De fapt, lămâia şisarea de lămâie ajută dulceaţa să nu se zaharisească. După de închizi focul,scoate cojile de lămâie şi lasă la răcit până a doua zi acoperind gura cratiţeicu un prosop umed. Următoarea zi, umple borcanele, aşează-le un capac dincelofan sau folie alimentară (2 straturi) şi închide cu capace.
Aşează încămara cu bunătăţi borcanele, plimbă cu duioşie palmele peste obrajii lor, căcila iarnă, când viscolul îţi va da târcoale pe la geam, vei fi fericit că varanu a plecat de la tine, căci parfum de afine proaspăt culese îţi vor umplenările şi mărgeluţe jucăuşe se vor împrăştia pe o clătită aburindă.

Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com