contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceaţă De Cireşe Amare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Luna Iunie, este luna cireşelor. Ieri am fost la piaţă şi am găsit cireşe amare. După părerea mea, cea mai bună dulceaţă este aceea făcută din cireşe amare. Ca umplutură la clătite, nu are egal.
In continuare vă prezint reţeta clasică.
Ingrediente: 1 kg cireşe amare, 0,9 kg zahăr, o lămâie mijlocie. Opţional, o jumătate de baton de vanilie sau un plic cu zahăr vanilat.
Se curăţă cireşele de sâmburi, se pun într-un vas emailat, se adaugă zahărul şi se lasă la odihnit 3-4 ore.
Apoi se pune la foc mic. Când începe să fiarbă, se amestecă continuu cu o lingură sau paletă de lemn. (aceasta o folosim numai la prepararea de dulceţuri, gemuri, marmelade).
Când compoziţia s-a legat, se stoarce zeama de la lămâie, se pune şi batonul de vanilie şi se mai fierbe câteva minute. Verificăm legarea dulceţei, luînd într-o lingură şi dacă curge greu, este gata.
Nu trebuie legată prea tare, deoarece în timpul păstrării se întăreşte prea mult.

Turnăm dulceaţa caldă, în borcanele preîncălzite, aşezate pe o bucată de gresie, pentru a nu se sparge. Introducem borcanele în cuptorul aragazului, la foc mic şi le lăsăm 2-3 ore, ca să prindă o pojghiţă deasupra. Apoi aşa calde, le punem capacul, le aşezăm într-o pătură, învelite bine, lăsînd să se răcească încet. 24-36 ore.
Preparată astfel, dulceaţa poate fi păstrată 2-3 ani. Eu am în cămară dulceaţă şi din 2006...