contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Salcam Cu Flori Roz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

In copilaria mea ma delectam  anual cu dulceata din flori de salcam ( si din flori de tei ) pe care ne-o facea mama.
Adoram s-o intind pe clatitele fierbinti pe care le mancam pe nerasuflate  :D , apoi imi lingeam  degetele unse cu stropii de dulceata care picurau in timpul operatiunii  pana cand  se subtiau.:))
Anii trecuti am facut dulceata din salcam cu floare alba. Am intrebuintat-o la diverse , ca pe oricare alta dulceata.
Binenteles ca am repetat figura cu clatitele :))
Anul acesta am zis sa incerc sa transform in dulceata si florile salcamului roz.
Mi-am adus aceste flori de salcam roz de  pe malul lacului Balaton, dintr-o zona linistita , nelocuita si nepoluata.
Singura problema a fost armata de albine care zumzaia printre flori la cules de nectar.:))
Patita fiind ( acum doua saptamani m-a intepat o zumzaitoare exact in moalele capului :D  - suferinta frate , mai ales ca m-a si transformat in mutant pentru cateva zile :))  ), am cules la repezeala cateva maini de flori, macar de un borcan de dulceata, acolo ( am zis ) :).
Asa mi-a si iesit pana la urma....un borcanel de dulceata cu flori si unul de dulceata strecurata ( mama ii zicea miere ;)  )
Pentru preparare am folosit 800 ml apa si 800 g zahar pe care le-am pus impreuna la fiert.
Au stat pe foc  clocotind cca 50 de minute  pana  cand lichidul a scazut la jumatate, s-a ingrosat, a facut bulbuci si a cerut cu insistenta florile ;)
Florile( cca 500g ) le-am adaugat bine spalate sub  jet de apa rece dupa ce statusera cca  doua ore in apa rece cu sare de lamaie ( sa moara toti dusmanii.....aka, parazitii :D  )
Am lasat florile sa clocoteasca impreuna cu siropul cca 15 minute, dupa care am adaugat  si sare de lamaie ( cca jumatate de lingurita ) pentru contrast si anizaharisire ;).
Dupa ce s-a stamparat putin "rozalia", am transferat-o in borcanele:  in unul am lasat-o cu floricelele, in celalalt am strecurat-o, transformand-o in miere .
Culoarea , gustul si mirosul sunt dementiale :)...
Abia astept s-o intind pe clatite ...si nu numai :)
Pana am scris  pe aici, n-am mai avut rabdare si am savurat vreo doua linguri cu un pahar de apa cu gheata ....vai, buna-i ! :))
Iaca si pozele:
primul borcanel  e cu floricele

al doilea e cu  "mierea "


si dulceata savurata ulterior cu apa si gheata :D