contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Smochine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am facut rost de smochine italiene, si trebuia sa fac ceva cu ele. Am mîncat patru bucati deodata :D , si pentru ca ai mei nu le manînca, iar aceste fructe sînt foarte sensibile si se ofilesc în scurt timp, le-am prelucrat rapid într-o dulceata delicioasa. Am facut-o aproximativ dupa metoda, dupa care am facut si dulceata de nuci verzi. Pastaia de vanilie am lasat-o întreaga. A fost foarte proaspata, si a aromat destul. Am vrut sa nu predomine sau sa egaleze scortisoara. Totusi a parfumat mult mai intensiv decît ma asteptam.
Poate la anul va arat o dulceata din smochine coapte în gradina mea. Nu cred, dar sper. Smochinul meu, nu stiu sigur daca masoara un metru.



        Ingrediente
  • 1100 g smochine
  • 1000 ml apa
  • 700 g zahar
  • 1 lamîie (doar zeama)
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 scoarta de scortisoara

Am fiert un sirop din apa, zahar, vanilie si scortisoara, aproximativ 20 de minute.

Apoi am adaugat zeama de lamîie si smochinele, si am lasat vasul pe foc moderat,
aproximativ 45 minute. Timp în care am amestecat de vvreo 2-3 ori.
Pericol de a se lipi nu exista, dar daca focul este prea tare, siropul clocoteste cu clabuci mari
care se ridica rapid, si posibilitatea de a da în foc este foarte mare.

Intensitatea cu care clocotea siropul din vasul meu arata cam asa :

Dupa cele trei sferturi de ora se face focul mare, iar din acest moment nu se mai paraseste locul faptei nici pentru 5 secunde! Posibilitatea de a aduna siropul de pe aragaz devine reala. Se fierbe dulceata pe foc iute circa 15 minute, timp în care veti constata cum siropul îsi schimba textura. Se îngroasa usor, devine lipicios. Daca fierbeti siropul pîna o picatura sta ca o perla pe o farfurie rece, dupa racire, consistenta va fi foarte groasa. Eu îl fierb pîna ce picatura nu se mai întinde.Nu trebuie fiert pîna sta ca o perla bufanta care-si pastreaza forma rotunda.

Aici la soare, înainte de a trece în borcanele sterilizate.


Înainte de a turna dulceata în borcane, am îndepartat scortisoara si vanilia.
Am închis borcanele si le-am lasat pe capac vreo 20 de minute, dupa care le-am întors, 
acoperit si lasat asa pîna a doua zi.


Un deliciu!