contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Escalivada

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Escalivada e un fel de mancare pe care l-am intalnit intamplator in Spania. Continea vinete, si eu sint mare fan vinete. Nu ma gandisem ca vinetele coapte pot avea si alta forma decat clasica salata, batuta cu ulei. Asa ca escalivada a fost o mare revelatie. Si inca una usor de repetat :)

Se pare ca in catalana ‘escalivar’ inseamna ‘a coace’. Ingredientele sint putine si simple: vinete, ardei grasi, ceapa si un pic de usturoi. Eu am folosit asa: 2 vinete mici, 2 ardei capia, rosii, mici, o cepsoara si doi catei de usturoi.

Norocul meu e ca am un disc gros de metal, care se pune pe orice ochi de aragaz si devine repede o plita incinsa. Asa ca am copt pe ea vinetele si ardeii. Dupa ce s-au copt frumusel vinetele, le-am lasat sa abureasca, sub un capac, 10 minute, dupa care le-am cojit, le-am desprins de pe codita si le-am lasat la scurs pe un plan inclinat (un tocator de bucatarie sub care pusesem, la un capat, o lingura de lemn, ca sa-l sprijin in pozitie oblica). M-a ajutat la desprindere tot o lingura de lemn – parca stiam eu ca la vinete nu se folosesc tacamuri de metal, pentru ca se oxideaza. Dupa vreo 15-20 de minute, cind se scursesera binisor, am desfacut miezul vinetelor in fasii. Cu mana. Asta e o descoperire: fusesem sfatuita, in trecut, sa le desfac cu mana, dar ma incapatinasem sa le tai cu un cutit. Ei bine, gustul e altul atunci cand iti folosesti doar degetele. Nu stiu care e explicatia, dar asa se intampla.

Asa ca si ardeii copti au fost curatati si apoi desprinsi fasii-fasiute tot cu mana. Dupa care i-am trantit peste vinete si am amestecat bine. Am mai adaugat ceapa coapta – tot pe plita, daca tot o incinsesem – si cei doi catei de usturoi, tocati marunt, dupa ce mai inainte se copsesera si ei putin (miroase minunat usturoiul parpalit). Doi stropi de ulei de masline, inca o tura de amestecat, si… gata! Gustos, vegetarian, rapid, la indemana.

A, se mai poate face si altfel. Adica legumele nu trebuie musai coapte pe plita, pot fi puse intr-o tava, dupa ce au fost unse cu putin ulei, si date la cuptor. Asa se coc toate odata. Dup-aia operatiunile decurg ca mai sus: curatat, desfacut fasii, amestecat, mancat.

A, tot in ziua cand am facut escalivada am incercat si reteta de banana bread citita hat, demult, la mazilique.  Am pus doar faina integrala – era singura pe care-o mai aveam prin casa – si asta i-a dat un gust particular, mai de taratse, asa. Si o culoare ceva mai inchisa. Dar a iesit aromat si bun si s-a mancat pana la ultima firimitura. Asa ca o sa mai fac, si-l recomand. E destul de greu sa-l ratezi :)