contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fasole Batuta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...frecata, malaxata, data prin sita, facuta piure cu mixerul vertical, blenduita...fiecare cu ce are prin bucatarie. Iese oricum!
Daca tot ploua, e frig si întunecat, merge si-o fasole batuta, ca tot a început vara. Bun, mai ne mîngîie si cîte o raza de soare...uneori...scurt...atît cît sa fug cu castronelul dupa ea pentru o poza mai vesela :D

Reteta - nimic deosebit, si probabil o stie toata lumea, dar poate va e si voua frig si nu va gînditi chiar la fasole, acum...asa ca poate va lasati inspirati, amintindu-va de aceasta gustarica delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta nu necesita cantitati exacte. Faceti cît doriti. Daca fierbeti prea multa fasole, dupa ce ati frecat-o, trecut-o prin sita, blender, mixer vertical...sau ce-o fi, o puteti pastra într-o doza închisa ermetic, în congelator. Astfel, mai aveti de-o tura, cînd vremea rece va bate la usa :D

Sau, poate vi se anunta o vizita neasteptata, si pîna pregatiti fripturile puteti dezgheta fasolea pasata, caliti ceapa, prajiti felioare - triunghiuri, rotite, patratele, scrijele... de pîine sau baguette, si aranjati rapid un platou cu aceste bucatele de pîine cu fasole, decorate frumos cu inele de ceapa caramelizate, sau chiar o muraturica mititica si va tineti oaspetii într-o buna dispozitie :)
 

 

Ingrediente:
  • fasole
  • morcovi
  • telina
  • patrunjel radacina cu tot cu verdeata
  • ceapa rosie
  • sare, piper
  • ulei
  • un strop de zahar (optional )

Fasolea uscata se lasa 8 -10 ore/ sau peste noapte la înmuiat, dupa care se fierbe cu radacinoasele spalate si curatate, întregi sau bucati mari, pîna fasolea e moale. Se îndeparteaza legumele fierte si se freaca sau se face piure în blender, sau cu mixerul vertical. Pentru culoare si un gust mai dulceag, se poate lasa în fasolea fiarta si o bucatica de morcov sau chiar unul întreg. Pastrati putin din apa de  la fiert. Daca vi se pare prea densa textura, puteti adauga cîte o lingurita în blender în timp ce malaxati. Potriviti de sare si piper.
Ceapa rosie se taie rondele si se caleste pîna devine aurie. Pentru o aroma mai intensiva cu tenta caramelizata, presarati putin zahar. Atît cît luati cu trei degete...de doua ori, daca nu va face rau :D
În ceapa calita puteti adauga boia dulce daca va place, sau la rumenit puteti adauga o lingura de concentrat de rosii - stiti dozicile acelea mici?..sigur mai stiti si voi alte variante.
Cu pîine prajita merge super! Si cu un gogosar murat umplut cu varza...mmmmm :)
 
Eu am ales varianta simpla, doar cu ceapa usor caramelizata si servita la gramada, 
direct din castron. În familie merge :D