contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Friptura De Miel Impanat La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Doua retete sunt de baza la noi de Pasti: tocana de miel (reteta soacrei) si friptura de miel la cuptor. A doua reteta are la baza friptura mamei, eu am schimbat pe ici pe colo, la verdeata folosita, la cantitatea de vin folosita in reteta (mama pune mai putin decat mine) si la timpul de coacere a fripturii la cuptor.
Asadar ca sa incepem avem nevoie de:
pulpa de miel (eu am avut doua pulpe pe care le-am pus cu os cu tot la gatit)
o capatana de usturoi
slaninuta taiata sub forma unor bastonase lungi si subtiri
vin - cel mai bun pentru carnea de miel este vinul rosu, sec. Si, normal, folositi un vin cat mai de calitate.
verdeata - de obicei, mama pune cimbru (proaspat sau uscat); se pare ca foarte bine merge cu carnea de miel si rozmarinul. Eu am folosit menta, eram curioasa sa vad ce iasa caci am vazut de mai multe ori aceasta combinatie la emisiunile culinare ale lui Jamie Oliver si Gordon Ramsay.
sare, piper
ulei
optional: legume (ceapa, morcovi, ardei, telina etc.), supa chioara turnata in tava alaturi de vin:)

Prepararea nu e deloc grea: incepem prin a curata cativa catei de usturoi pe care ii feliem pe lungime. Cu un cutit ascutit si mai ingust in lama, facem in carne intepaturi destul de adanci si in ele strecuram feliile de usturoi si/sau felii de slanina care ii vor da o savoare speciala (si ceva calorii in plus) carnii. Am curatat si restul usturoiului si i-am zdrobit intr-o pasta la care am adaugat ulei, sare, piper si menta (multa menta uscata) maruntita. Cu aceasta pasta, am frecat carnea cat mai bine dupa care am acoperit-o cu o folie alimentara si am pus-o la rece in frigider sa se marineze cateva ore (eu am lasat-o peste noapte).


Incingem cuptorul. Luam carnea marinata (o scoatem din folie), o asezam intr-o tava, turnam vinul - va spun drept, eu pun mult vin, vreo 750 ml, asta pentru ca imi place foarte mult gustul pregnant ce rezulta. Daca vreti ceva mai soft, inlocuiti o parte din vin cu supa limpede, putem pune in tava alaturi de carne si diverse legume: ceapa, morcovi, ardei etc. Eu una nu pun, mama o facea fara legume si eu una asa m-am deprins.

Deci am pus carnea marinata in prealabil, am turnat vinul (eventual siniste supa) si "sigilam" totul cu folie de aluminiu. Bagam la cuptor iar dupa ce friptura atinge temperatura de coacere si incepe a se face, dam focul mai incet - cam la 180 grade C si lasam sa se faca molcom vreo 4 ore. E drept, prima oara cand am facut , am lasat-o, la indicatiile mamei, vreo 2 ore dar de data asta m-am lasat pe mana lui Jamie Oliver care recomana 4 ore. E drept si dupa 2 ore carnea e facuta si are gust bun dar, Doamne, dupa patru ore se topeste de-a dreptul in  gura.

Dupa cele patru ore, indepartam folia de pe tava  si o reintroducem la cuptor ca sa prinda acea apetisanta crusta rumena, am intors de doua - trei ori carnea de pe o parte pe cealalta, eventual din cand in cand am stropit carnea cu zeama din tava ca sa preintampin uscarea ei; cand am considerat ca are o crusta si o culoare ideala, am oprit focul si am scos-o din cuptor.

Fripturica e gata si poate fi servita alaturi de o garnitura dupa placul vostru  (spanacul piure mi s-a parut totdeauna surata ideala a friptuii de miel in vin), musai sa aveti prin apropiere si niste hrean ras (merge minunat cu mielul), poate si un sos (cel de iaurt cu usturoi e favoritul meu).
Un deliciu, parol!