contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fursecuri Mos Nicolae

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana si Tudor



Luna cadourilor a inceput!
Se apropie cu pasi rapizi si Sfantul Nicolae. Copii cuminti isi pregatesc ghetutele in seara de 5 decembrie ca sa le umple Mos Nicolae pe 6 decembrie cu dulciuri, in special, jucarii sau hainute.
Eu si Tudor ne-am zis sa-l imbunam pe Mos Nicolae ca sa treaca si pe la noi, astfel ca i-am pregatit niste fursecuri...fursecurile lui...fursecurile Mos Nicolae.
Pentru mai multe poze cu Tudor in plina desfasurare de pregatire a fursecurilor, vizonati blogul Micii bucatari.
Aceasta reteta am gasit-o in caietul de retete nr.14 "Ornamentele care desavarsesc orice prajitura" de la Dr.Oetker ;-)
Ingrediente(pt.cca 40-50buc.):
375g faina,
1 plic praf de copt,
80g zahar,
1 plic zahar vanilat,
1 lingurita coaja de lamaie/portocala,
150g smantana 20% grasime,
100 ml lapte,
80g unt moale,
1 ou pt. ungerea aluatului.

Pentru decor:
200g zahar pudra,
20ml suc de lamaie,
20ml apa rece,
1 cutie de Creioane pt. decor Dr.Oetker,
colorant alimentar rosu,
nuca de cocos,
bomboane colorate.
Mod de preparare:
1.Se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu praful de copt. In reteta scria un plic Garant pentru aluaturi dospite Dr.Oetker, dar mi s-a parut prea mult si n-am vrut sa pun in fursecuri drojdie uscata.
Se adauga restul ingredientelor-din smantana am pus doar o lingura,

apoi am adaugat treptat, in functie de cum se lega aluatul, alte doua linguri, si se amesteca cu mixerul sau cu o lingura pana la omogenizare, pana cand se obtine un aluat neted.

2. Se imparte aluatul in doua, se pune o bucata de aluat pe masa de lucru presarata cu faina, si se intinde o foaie.
Cu o forma rotunde de fursecuri se decupeaza cercuri.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut, se coc in partea de mijloc a cuptorului incalzit in prealabil la 200 de grade(preincalzit), apoi la 160 de grade timp de 15 minute pana se auresc usor.
3.Se prepara glazura rosie amestecand energic zaharul pudra cu sucul de lamaie, apa si colorantul alimentar.puteti folosi doar suc de lamaie, 40 ml, asa scria in revista, dar mie mi s-a parut mult, astfel incat am folosit doar 20 ml suc si 20 ml apa rece.
Cu glazura rosie astfel preparatase deseneaza caciulita lui Mos Nicolae. Toate celelalte elemente ale fetei se contureaza cu creionul alb de decor cu glazura de la Dr.Oetker.
Ca sa fixam bomboanele colorate am pus intai glazura, apoi am apasat bomboana ca sa fac priza, sa nu se dezlipeasca.
Dupa ce am trasat linia barbii mosului, am presarat fulgi de nuca de cocos.
Pana am decorat cei aproximativ 50 de Mosi Nicolae, au trecut vreo trei ore...ufff.

Mos Nicolae, te astept cu niste fursecuri cu chipul tau ;-)