contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Prune La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
* 3 kg prune (cântărite fără sâmburi)
* (dacă prunele sunt foarte coapte, ceea ce e ideal) maxim 1 kg de zahăr de preferinţă brun (dar nu obligatoriu)
* 1 linguriţă de scorţişoară pulbere
* câteva cuişoare zdrobite sau o jumătate de linguriţă de pulbere de cuişoare măcinate
* în loc de cuişoare se poate pune pulbere de ghimbir măcinat
* puţin rom (băutura, nu esenţa)
* câteva foiţe de folie alimentară sau de celofan (tăiate cu foarfeca, desigur)
Am făcut rost de nişte prune coapte, coapte. După ce le-am spălat şi le-am scos sâmburii le-am amestecat cu zahăr şi le-am lăsat să se odihnească peste noapte. Ele îşi lasă zeamă.
Le-am făcut apoi piuré cu mixerul şi le-am amestecat cu condimentele. Am pus apoi totul la cuptor într-o cratiţă şi le-am lăsat câteva ore bune (5-6 ore) până când s-a îngroşat. În cuptor nu stropeşte, nu trebuie să păzeşti cuptorul, amesteci din când în când cu o lingură de lemn. Temperatura în cuptor variază de la minim 150° C până la maxim 200° C. Sau foc potrivit la cuptorul cu gaz. Bubulinele cu lipsă de timp pot întrerupe fierberea şi o pot relua a doua zi. Nu e nevoie să preîncălzeşti cuptorul. Pentru ca gemul să se lege mai repede, e bine să laşi din când în când cuptorul uşor întredeschis (te ajuţi cu o lingură de lemn cu care fixezi uşa). În felul ăsta previi condensul. Dacă pui puţin gem pe farfurie şi trasezi o linie prin el, iar această linie rămâne, înseamnă că gemul e cam gata.
Îl pui fierbinte în borcane foarte curate şi uscate. Iei fiecare foiţă, o tăvăleşti prin rom şi o aşezi pe borcan cu faţa umedă în jos. Apoi închizi imediat borcanul cu capac (twist off) şi îl răstorni cu fundul în sus. Romul (alcoolul din el) previne mucegaiul.
Gemul ăsta e extrem de bun la prăjiturelele Prassel (vezi aici).
Nota bene! Scorţişoara nu trebuie să lipsească din acest gem.