contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Inghetata De Fistic

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vegan pistachio ice cream 

Au trecut zeci de ani pana sa gust inghetata cu adevarat buna si sa imi schimb parerea despre ea. Nu eram deloc un fan al inghetatei pana sa ajung in Italia si sa incerc inghetata lor cremoasa si aromata, de care m-am indragostit definitiv.  Acum cateva zile am recidivat si am incercat o inghetata a unui restaurant din oras, facuta ca in gelateriile italiene. Buna, buna insa, ca de obicei, organismul meu a luat-o razna dupa doza de lactate din ea. Asta ca sa imi reamintesc de ce am renuntat la ele…

Insa mereu imi venea in minte gustul inconfundabil al inghetatei de fistic si vanilie, facute cu fistic adevarat si vanilie adevarata si m-am intrebat constant daca exista vreun secret pentru a reproduce acasa aceste delicii. Fara oua sau lactate insa la fel de cremoase si gustoase. Si am inceput sa bat calea internetului si sa caut un raspuns satisfacator. Si din fericire l-am gasit!

Se pare ca inghetata ovo-lacto este atat de cremoasa datorita oualor si/sau laptelui gras, precum si a cantitatii de aer folosite (intr-o inghetata buna nivelul acestuia nu depaseste 30%, in timp ce in inghetatele de proasta calitate, acesta poate ajunge chiar la 100%, facand ca inghetata sa se evapore rapid dac este lasata la temperatura camerei). Deoarece in inghetata vegana produsele ovo-lacto sunt excluse, ramane important sa o “aerisim” iar ingredientele care fac asta cel mai bine sunt faina din samburi de roscove si guma xantan.

Faina din samburi de roscove este complet altceva fata de pudra de roscove folosita ca inlocuitor al cacauei. Aceasta se obtine din samburii pastaii de carob (roscove) si este un agent de ingrosare utilizat in industria alimentara la producerea budincilor, cremelor, iaurturilor si a inghetatei. Guma xantan este o polizaharida folosita ca aditiv cosmetic sau alimentar, avand acelasi rol de agent de ingrosare. Fata de faina din samburi de roscove, guma xantan are unele minusuri – poate contine urme de gluten si are efect laxativ.

Eu am folosit faina din samburi de roscove pentru inghetata de vanilie iar pentru aceasta, guma xantan. Este pentru prima data cand lucrez cu ea insa deoarece am experimentat cel din urma efect neplacut al acesteia, nu cred ca am sa o mai folosesc pe viitor…

In alta ordine de idei, inghetata a iesit neasteptat de bine! Super cremoasa, cu gust bogat, fina si racoritoare, intocmai precum o inghetata de clasa. Va recomand si va indemn sa incercati aceasta reteta. Este nu doar gustoasa ci si sanatoasa insa ca orice dulce recomand sa fie mancata cu masura si chibzuinta.

Zilele viitoare voi mai adauga cateva noi retete de inghetata

IMG_6055

Inghetata de fistic

  • 1/2 cana xylitol (sau zahar muscovado/zahar brun)
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 1 cana fistic rumenit usor
  • 250 ml lapte de soia neindulcit, fierbinte
  1. Primele trei ingrediente se mixeaza in blneder sau in robotul de bucatarie pana cand devin o pasta omogena si fina.
  2. Peste pasta din robot se adauga tofu maruntit si laptele de soia. Se mixeaza pana la omogenizarea completa.
  3. In timp ce blenderul este pornit se adauga faina din samburi de roscove si se mixeaza pe viteza mare cateva secunde.
  4. Compozitia rezultata se toarna intr-un vas si se lasa la racit, dupa care se poate pune in masina de inghetata sau se poate congela.
  5. Pentru a deveni cremoasa, inghetata congelata trebuie taiata bucatele si mixata in robot. Poate fi servita pe loc sau pusa din nou la congelator.

IMG_6058