contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Jalousie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nu vorbim nici azi despre sentimente, ci despre designul unui produs de patiserie, design numit jalousie. Dintr-un aluat de croissante si o crema de migdale, va dati seama ce iese!

Reteta aluatului de croissant o gasiti aici, iar crema de migdale (numita frangipane pe alte meleaguri) se prepara in functie de cat aluat vrem sa umplem.
Proportiile pe care le folosesc sunt urmatoarele:
- 100g migdale macinate marunt (prajite in prealabil aproximativ 6-8 minute la 375F)
- 75g zahar
- 75g unt
- 1 ou
- toate cele de mai sus se amesteca (am facut-o in robotul de bucatarie)
Aluatul pe care l-am folosit in imagine este o alta incercare de aluat foietat si pt ca nu m-a incantat, nici nu raspandesc reteta. Aluatul din link, dupa o reteta de Peter Reinhart pe langa ca este foarte bun, mai si reuseste :)
Pt asamblare se intinde o foaie dreptunghiulara de 3-4 mm grosime, apoi se taie in 3 fassi egale, pe partea mai lung. Pt restul asamblarii las imaginea sa vorbeasca.
Optional: inainte de a da dulcele la cuptor, se unge cu un galbenus de ou diluat cu o lingura de apa/lapte. Se presara zahar perlat.
Jalousia :) se coace in cuptorul incins in prealabil la 450F, dar a carui temperatura se diminueazxa la 350F in clipa in care am pus prajitura la cuptor. Se coace pana s-a rumenit frumos, cca 30 minute. Rotiti tava la mijlocului intervalului de timp.
Taina: in general, la alautul foietat, daca ungem aluatul cu galbenus trebuie s-o facem in asa fel incat galbenusul sa nu curga pe partea de aluat care trebuie sa se ''foieteze'' pt ca  nu o va mai face, blocat fiind de galbenus. Deci pasul acesta trebuie facut cu atentie si migala.
In reteta din cartea de unde m-am inspirat, jalousia nu era unsa cu nimic inainte de a fi data la cuptor, ci dupa  a fost unsa cu gem/piure de caise caldut si-apoi presarat pe margine cu zahar perlat.