contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Laxpudding - Delicii Suedeze

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga







by Alice albinutza

   Laxpudding sau budinca de somon se bazeaza pe convingerea ferma a gospodinelor suedeze cum ca o cina buna ofera o baza excelenta pentru masa de pranz de a doua zi. Astfel ca  doar cu putin somon, putina smantana si un cativa cartofi, se pot realiza multe. De regula, in bucatariile de acasa, componentele unui bun laxpudding pot varia. Somonul din budinca poate fi proaspat, poate fi fiert, afumat la rece sau la cald-afumat, deoarece regula de bază este întotdeauna că "iei ce ai" în casă. Rezultatul este insa, intodeauna acelasi: un deliciu! Si pentru ca este intradevar un deliciu, un deliciu suedez, am ales sa particip cu reteta de Laxpudding, la concursul organizat de Electrolux, Inspiration Food Marathon, saptamana 2, tema 4 - Delicii Suedeze. 
   Va rog, iarasi, sa nu uitati ca ma puteti sustine lasand cat mai multe comentarii aici, la postarea aceasta, cat si pe Facebook, pe pagina blogului, cu cat mai multe comentarii pozitive si "like". Va multumesc tare mult si sper sa ma sustineti si sunt sigura ca va va placea Laxpudding-ul!
    Asadar ingrediente:

  • 400 gr somon crud
  • 800 gr cartofi 
  • 3 oua
  • 200 ml smantana grasa 30-32% grasime
  • 50 ml lapte
  • 1 ceapa
  • 1 legatura mare de marar tocat marunt
  • sare de mare
  • piper alb proaspat macinat
 
  Feliile de somon le punem pe hartie absorbanta si le presaram cu putina sare de mare si piper alb proaspat macinat.

   Cartofii ii spalam bine si ii punem la fiert in coaja, intr-o oala cu apa rece. Ii lasam cateva clocote, pentru ca nu trebuie sa fie fierti total ci numai pe jumatate. Ii scurgem de apa si ii lasam la racorit, dupa care ii curatam de coaja. Ii taiem in rondele de 1 cm grosime pe care le vom praji repede in ulei incins. Doar sa se rumeneasca, nu sa se patrunda complet. Scoatem rondelele prajite si le lasam la racit.
     Ceapa o curatam si o taiem rondele. O punem la calit in ulei incins, pana se inmoaie si devine aurie.
    Intr-un bol batem ouale cu smantana si laptele. Apoi incercam sa asamblam laxpudding-ul :) Am ales sa folosesc 2 boluri pe care le-am invelit in folie de aluminiu, interior-exterior, unse bine cu unt pe interior. Am pregatit astfel laxpudding-ul si nu intr-un vas mare, pentru ca mi-a placut ideea de budinca rasturnata. Si a iesit tare frumusel. 
    Tapetam intreg bolul cu rondelele de cartofi. Adaugam jumatate din cantitatea de ceapa, apoi felia de somon,  presaram marar tocat marunt, si punem deasupra capac din cartofi. Procedam la fel si cu cel de al doilea bol. Turnam sosul si dam la cuptor pentru 45-50 minute, la foc moderat.
   Transferam continutul fiecarui bol pe cate o farfurie intinsa. Ne ajutam de farfuria intinsa, drept capac peste bol si cu o miscare sigura si ferma rasturnam.
   Desfacem folia exterioara, ridicam bolul si scoatem folia ce fusese pe interior.
   Vom obtine un delicios si frumusel iglu de budinca de somon :). Ia priviti! N-am dreptate?!
     Serviti laxpudding-ul cald, cu putin unt topit turnat peste si presarat cu marar tocat.
   Pofta buna!