contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Legume Umplute Si Sarmale Deosebite :)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Facute acum niste saptamani, n-am uitat de ele. Avem aici (partial!) umplutura mea de sarmale, care nu e niciodata aceeasi si s-a cam modificat de la primele incercari. Dar, sa zicem ca as folosi: la juma' de kil de carne, 2 morcovi + 2 radacini de patrunjel date pe razatoarea mica, 4-5 cepe mici/medii tocate maruntel, 1 ardei kapia mare, tocat si el cubulete mici, o ceasca de orez. Lasand gluma la o parte, eu n-am sa dau niciodata cantitati extrem de fixe (exceptie facand prajiturile, aluaturile), ceea ce s-a si vazut pe parcursul acestui blog. Asta deoarece nu mi-am propus, desigur. Si pentru ca experimentez. Tot din intamplare, experimentele mele ajung atat in farfurii, cat si pe blog, ceea ce va doresc si voua. Un alt motiv e ca nu reusesc sa gatesc eu insami dupa cantitati exacte, doar daca e neparat necesar. Plus de-asta, o ceapa medie e mai mica decat una mare, nu-i asa? La fel cartoful sau morcovul. Ceea ce vreau sa spun, de fapt, e ca la sarmale eu folosesec destul de multe legume, din categoria radacinoase si ceapa, mai ales. Multa ceapa. Ardeiul rosu, de asemenea, mi se pare un must. Le calesc si pun si carnea sa se gateasca un pic cu legumele si orezul, uneori cu bulion, alteori cu vin sau cu ambele. Imi place sa pun slanina taiata marunt, cand am, multa boia si neparat leustean, pe langa alte ierburi. Cam atat, ca am deviat destul.

In umplutura acestor legume nu avem orez, de-asta zisei partial, ci cartofi (4-5 cartofiori), tot sub forma de cubulete cat mai mici. Cu orez am tot facut legume umplute, am zis sa incerc si cu cartofi. Am umplut ceapa, ardei si rosii, plus un cartofior ratacit. Cartofii i-am pus la calit inainte sa adaug carnea, deci dupa ceapa, legumele razalite si ardei. Nu se lasa mult pe foc legumele astea, numai cat sa prinda luciu. La fel, odata adaugata carnea, o las pana-si schimba culoarea. Lichidul pe care-l adaug poate sa fie si apa sau supa de legume, daca nu-i bulion sau vin. Nu torn mult, doar cat sa depasesca putin fundul oalei, ca mai lasa si carnea zeama buna.

Asta mi s-a parut cea mai misto versiune de legume umplute, cu cartofi in compozitie. 





Ati mai mancat sarmale cu cartofi in umplutura? Eu, din intamplare :). Is bune, ma. Mi-a ramas umplutura, aveam varza murata la congelator, am umplut sarmale. Le-am copt, si nu fiert, evit cat pot sa le fierb. Nu ca n-ar fi bune, dar imi plac mult mai mult la cuptor. Cartoful cu varza murata e o treaba. Si leaga umplutura asta intr-un mod tare fericit. La modul ca mananci si te tot minunezi la fiecare imbucatura. Sa zic ca-mi plac astea mai mult decat cele clasice? Nu stiu, pana la urma tine de gusturi. M-au surprins tare placut, in orice caz.