contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Leurda Sau Usturoiul Salbatic

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

           
          Imi place sa gatesc. Imi place sa fac prajituri si diferite mancaruri pentru copii mei. Bucataria e locul meu de ralaxare.  De fiecare data, insa nu am cum sa pun cantitatile exacte fara sa le cantaresc. Cantarul meu e vechi , asa ca as avea nevoie de  un cantar de bucatarie nou. Am vazut cateva cantare de bucatarie foarte frumoase. Eu vreau  sa imi iau unul cu bol.      
            Dar uite ca m-am luat cu vorba si nu v-am spus ca a aparut leurda. caci despre ea vroiam sa vorbim.  O gasim in padurile de foioase si conifere, dar cel mai repede o gasim  in piata de legume :).

            Leurda  seamana la frunze cu cele ale lacramioarelor, nu atat de mare, dar la fel de alungita si fara asa multe nervuri. Trebuie  culeasa, , inainte de inflorire, deoarece dupa inflorire frunza isi pierde din capacitatile terapeutice. Se vestejeste destul de repede dupa ce a fost culeasa, de aceea se pastreaza la rece pentru un consum imediat.

           Leurda este un bun detoxifiant, depurative, curate bine sangele, ficatul , stomacul, intestinele. Are un puternic  efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine. Este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii - răceală, gripă, etc.

          În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.
       Leurda se consuma cruda in tot felul de salate alaturi de frunze de papadie si salata de gradina sau simpla, dar o putem adauga in tot felul de preparate . Se pot face o multime de mancaruri delicioase din ea. Putem face supe, supe-creme,  ciorbe, piure  etc. Deci este o “mancare sanatoasa”.  

        Pentru o porţie delicioasa de salata cu leurda, se prepară o mâna de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduţa, se taie marunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţa de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
 Putem sa o consumam verde  sau  conservata .

Urmeaza sa vorbim si despre alte plante. Sa fiti pe faza :) !

Va doresc o zi placuta!