contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lipii De Casa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mi s-a facut pofta in weekend, asa ca, de ce nu. Mai ales ca se fac tzac-pac. Aluatul: la 500 g de faina, 250 - 270 ml de apa, un praf de sare, o lingurita de otet si 2 linguri de untura, rase, si anume. Untura rece am framantat-o mai intai cu faina, apoi am adaugat restul, am framantat pana la obtinerea unui aluat neted si fin. L-am lasat sa stea cam juma' de ora, uns cu ulei si acoperit cu folie de plastic. Apoi, l-am impartit in 2, ca din jumatate urma sa fac altceva, daca tot am considerat ca se preteaza aluatul. Bucata pentru lipii am impartit-o in bucatele mici, mai precis bilute. Nu stiu cate au fost, eu am facut lipii mici. Le-am intins (cu sucitorul, nu cu palmele) foarte subtire pe blatul uns vag cu ulei si le-am copt in tigaie antiaderenta, bine incinsa. Aici tre' sa deschideti geamu', ca rezulta ceva fum, dar nu deosebit. Le intoarceti cand vedeti ca fac basicute, adica se umfla. Imi place varianta asta de lipii, sunt flexibile, se pastreaza moi si in zilele care vin. Eu le-am tinut in frigider, in punga de plastic, pe care am legat-o si i-am dat niste gauri cu o scobitoare.  Punga din poza e doar accesoriu, irelevant.


Am luat cu niste chiftele (aprox. 500 g de porc macinata, o tija de telina, o ceapa si un ardei kapia tocate marunt, 2 catei de usturoi si un morcov dati pe razatoare, sare, piper, boia, o legatura de patrunjel proaspat; coapte pe gratarul ala de aragaz cu capac, stiti voi), cartofi si sfecla la cuptor, tip chips-uri, numai ca le-am cam inghesuit in tava si salata verde. Fara sos. Misto, cum zice si Iri. 



Restul de aluat l-am impart (si pe el) in 2 si l-am impachetat ca pentru merdenele. Am facut doua sucituri, una cu gem de mere si alta cu branza sarata, absolut incantatoare la gust. Ceea ca va sugerez si voua. Tin neparat sa precizez ca tipul asta de aluat foietat facut in casa, respectiv produsul in sine n-a fost niciodata la fel de unsuros ca orice alt produs de patiserie cumparat. I mean, nu se compara, iar eu de regula folosesc untura. E o chestie.


In continuare ma gandesc cum sa fac sa gatesc "mancaruri". Iata si un rasarit vazut de la geamul personal.