contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

MĂmĂligĂ FriptĂ

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal



Joaca e permisa la orice varsta, cu conditia ca sufletul sa-si  pastreze inocenta . :)
Iata motivul pentru care m-am pretat la joaca de-a MAMALIGA  pusa in scena de  blogerii culinari.
Imi place sa cred ca dincolo de pasiune, inocenta e cea care incita breasla  sa " mamaligeasca" in turma.
Timid, imi aduc si eu aportul ...in speranta ca undeva, cineva,  va zambi vazand MAMALIGA  mea. :) Poate o sa-i faca cuiva pofta si o s-o prepare...cine stie ?! :)
Sunt convinsa ca majoritatea postarilor vor contine cuvinte de genul " mama / bunica  asa ne facea MAMALIGA" ....insa , cu siguranta , vor aparea si cuvinte ca  "reinventat" sau "noutate".
Sigur, si MAMALIGA  mea e tot una lasata mostenire  de mama, care a mostenit-o la randu-i de la ai sai .
Cert e ca mi-a placut de fiecare data MAMALIGA , indiferent in ce context a fost adusa pe masa.
Pe vremea copilariei mele insa, MAMALIGA nu era facuta din malai grisat ca cea de acum. Faina era rasnita in mori , din porumb bine uscat, ales pe spanceana.
Odata ajunsa acasa de la moara, se cernea si se depozita in butoaie bine acoperite. Cat ar fi fost omu' de sarac, nu era camara fara butoi de faina de cucuruz in satu' meu .
MAMALIGA  adevarata se fierbea in ceaunul pus in carica spoiertului, pana se desprindea de pe facalet. Gospodina trebuia sa fie voinica, pentru ca avea ce invarti in ceaun pana se fierbea MAMALIGA.
La final , bine fiarta, se rasturna pe fund de lemn, iar capul familiei o taia cu ata, impartind fiecarui membru bucata care i se cuvenea din sfanta MAMALIGA. :)
Oh, ce viata, ce vremuri..... :)
M-am intalnit cu malaiul grisat abia in adolescenta. :)
Sigur, l-am indragit imediat pentru ca ne scutea de stat mult cu facaletul in mana , insa,  oricat de repede se termina MAMALIGA, gustul nu se compara cu cel al celei  din porumb brut.
Ca sa puteti face o comparatie ....MAMALIGA din malai grisat se gata in maxim 10 minute, cea din porumb brut trebuia sa fiarba cam un ceas. :)
Cum majoritatea dintre noi folosim astazi doar malai grisat, reteta mea de MAMALIGA  asta contine.
Si se face asa : se pune la fiert 1 litru de apa.
 Cand incepe sa clocoteasca se pune o lingura de sare si 200 g de malai adaugat in ploaie.
Se amesteca energic cu un tel pana se incorporeaza toata faina.
E posibil sa mai trebuiasca adaugata cate putina apa, insa asta depinde de faina pe care o folositi.
Pentru o savoare aparte, eu adaug (uneori) si unt...cca 50 g.
Se lasa MAMALIGA sa bolboroseasca la foc mic, acoperita. Din cand in  cand se mai amesteca.
Dupa cca 10 minute se opreste focul si se lasa acoperita .
Se poate folosi dupa cca un sfert de ceas, insa abia a doua zi o puteti taia cu ata :)).
Asadar, am ales sa intru in jocul de-a  MAMALIGA  cu urmatoarea reteta :
 MAMALIGA FRIPTA
  Am folosit MAMALIGA  facuta cu o zi inainte, dupa reteta de mai sus .
Pentru ca gustul sa se apropie cat mai mult de cel din copilarie, am fript-o cu untura de la jumerele de slanina pe care le-am facut special cu aceasta ocazie .
Am taiat bucate mici slanina si am topit-o pana s-a tranformat in 'cipsuri' si si-a lasat untura.


 Am adugat mamaliga rece si am amestecat-o bine cu untura si jumerele de slanina.

Dupa ce s-a inmuiat bine , am lasat-o sa se friga cca 5 minute.

Apoi am impartit-o in doua portii :
In prima am adugat doua oua( "de casa " )  pe care le-am amestecat impreuna cu mamaliga fierbinte pana s-au coagulat.

Am transferat-o pe o farfurie si i-am adaugat branza de oi maturata, rasa ..."cipsuri" de slaninuta de la Ardeal  si un mot de smantana.


Celeilalte portii i-am adaugat un ochi de ou ( "de casa" ) , "cipsuri"  de slaninuta si branza de capra rasa.
Am montat-o cu un star generos de branza de capra sfaramata intre cele doua straturi de mamaliga cu jumere de slanina.


Prin modul de prezentare am  combinat vechiul cu noul, traditionalul cu modernul ...sa impac si copilul , dar si doamna din mine :).
Cred ca o sa va placa MAMALIGA mea fripta, dar si joaca noastra de-a " mamaligitul"
Pentru a vedea MAMALIGA celorlalti blogeri trebuie doar sa accesati linkurile de mai jos  .
Veti ramane surprinsi de ce sunt unii in stare sa faca cu modesta  MAMALIGA ;)
Georgiana si Iolanda Voinea
Diana Duca
Daiana si Cosmin
Lacrimioara Mihaela
Alexandra Butnari 
Oana Jipa
Ioana Tone
Carmen-Ana
Mary Udrea
Bucataresele Vesele
Piri Piri e Canela 
In bucataria vesela
Radu Groza
Doina Varga
Aphextwinz Blog
Gina Bradea 
Alice Ciobanu
Laura Laurentiu
Lucian Gavrilă (Food and Beyond)
Uica Mihai
Dia.daria
Postolache Violeta
Claudia Rusu
Geta Cipaianu
Iuliana Miu
Cerasela Badr El-Din
Lili Liliana
Elena Toma
Gabriela Petre
Andreea Denisa-Dea's Cakes
Brindusa
Dana Burlacu Visternicu
Iuliana Florentina Avram
FITI BINECUVANTATI ! :)