contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Medovik Belarus

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Iată încă o prăjitură care pe mine m-a cucerit de la prima îmbucătură. Este un deliciu !!!!
Reţeta am văzut-o pe acest site. Eu am adaptat-o pe gustul meu folosind foile cu miere preparate de atâtea ori.  


Ingrediente foi:
-  1 ou
- 40 g unt
- 150 g zahăr
- 450 g făină
- 2 linguri miere (aprox.60 g)
- 3 linguri lapte
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Ingrediente cremă: 
- 1 kg smântână de 32% grăsime
- 400 g zahăr tos 
- 2 linguri cafea solubilă - ness

Cuptorul se încălzeşte la 200 grade C.
Se prepară foile astfel: într-un castron încăpător, din inox, sticlă sau emailat, se amestecă oul, zahărul, mierea, untul şi bicarbonatul. După omogenizare se pune castronul pe bain-marie şi se amestecă cu o lingură din lemn până se topeşte zahărul şi compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Se ia castronul de pe aburi, se adaugă făina amestecând până se încorporează. Aluatul se pune pe blatul de lucru uns cu puţin ulei şi se frământă cu mâna până devine omogen şi consistent. Aluatul se împarte în patru părţi egale. Din fiecare se întinde câte o foaie de 23/30 cm, care se coace  cca 5 minute pe dosul unei tăvi unsă cu unt şi tapetată cu făină. 
Pentru cremă se pune smântâna  într-un castron, se adaugă zahărul şi se amestecă uşor. Pe măsură ce amestecăm zahărul se va topi şi smântâna se va îngroşa. Se amestecă până se topeşte zahărul. 
Cafeaua se dizolvă cu câteva picături de apă fierbinte  într-o căniţă apoi se pune peste crema de smântână.  Se omogenizează apoi se împarte în trei părţi egale.


Pentru asamblarea prăjiturii se întinde o folie alimentară în tava în care au fost coapte foile. Se lasă folia peste  marginile tăvii, astfel încât prăjitura să poată fi acoperită cu aceasta. Se pune prima foaie în tavă, se întinde o porţie de cremă, foaie, cremă, foaie, cremă, foaie . Prăjitura astfel asamblată se acoperă cu folie şi se pune la rece până a doua zi. 
A doua zi se prepară o glazură din  
- 150 g ciocolată neagră
- 100 g ciocolată albă
- 100 g unt
- 3 linguri de ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Într-o crăticioară cu fund dublu se topeşte la foc mic untul şi uleiul. Un sfert din compoziţie se scoate şi se pune în alt castronel. În primul castron se pune ciocolata neagră ruptă bucăţele şi în celălat castron ciocolata albă. Se pun pe bain-marie unde se lasă până se topeşte ciocolata. Se amestecă continu.
După ce glazurile sunt gata se lasă  să se răcorească puţin apoi se întind peste prăjitură. Prima dată se întinde glazura neagră apoi cea albă.  
Poftă bună!