contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mobilitatea Din Opatow- Polonia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
         În cadrul proiectului multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance”, intre 15-19 octombrie s-a desfăşurat cea de a 4-a mobilitate, în oraşul Opatow din Polonia. 
          La acest proiect au participat, alături de Liceul Tehnologic „Someş” Dej, alte cinci instituţii de învăţămant din Spania, Italia, Finlanda, Cipru si Polonia. Grupul delegaţiei dejene a fost constituit din 14 persoane. Asa ca ne-am facut bagajele pentru plecare. Am cautat o firma de inchirieri auto ( inchirieri auto Otopeni) pentru a ne transportul pana in Polonia. 
    Programul mobilităţii din Opatow a cuprins o serie de activităţi şi vizite tematice ce au impresionat toate cele cinci grupuri ale şcolilor partenere. Acestea au fost structurate după un program diversificat şi antrenant, dând posibilitatea tuturor participanţilor implicaţi să-şi exprime creativ aspectele diverse de limbă, cultură şi civilizaţie.
           În seara zilei de miercuri, după cazarea oaspeţilor la hotel, a avut loc cina de bun-venit la un restaurant din localitate, oferită de către şcoala gazdă. Caracterul festiv al întâlnirii a fost întregit de un program artistic muzical –instrumental în limba engleză, ce a impresionat extrem de mult întreaga audienţă.
           Deschiderea oficială a mobilităţii a avut loc joi dimineaţa, de către directorul şcolii poloneze, Ryszard Wosik. Conform programului, activităţile au fost grupate pe două perioade ale zilei; în prima parte au avut loc câteva jocuri de încălzire antrenante, concepute de către delegaţia română, care au dat prilejul elevilor să înceapă să se cunoască. După depăşirea timidităţii şi a emoţiilor, elevii şi profesorii au urmărit materialele video realizate de către fiecare ţară în parte. Ele au constat în clipuri prin care fiecare elev a avut ocazia să se prezinte cât mai creativ în limba engleză. Activităţile au continuat cu proiectarea filmelor tematice ce au avut ca şi conţinut aspecte reprezentative specifice fiecărei ţări participante.         Filmul realizat de şcoala dejeană s-a bucurat de o deosebită apreciere din partea tuturor participanţilor.
            Pentru a se cunoaşte mai bine între ei şi pentru a se facilita comunicarea, elevilor li s-a aplicat un test de cultură generală în limba engleză ce cuprindea întrebări cu privire la obiceiurile şi tradiţiile ţărilor participante.
              În a doua parte a zilei, în cadrul atelierului de dans, elevii şi profesorii au avut ocazia să înveţe eleganţa dansului polonez prin două dansuri tradiţionale cu accente medievale. Muzica şi buna-dispoziţie au reuşit să lege prietenii între tinerii entuziaşti. Spre deliciul tuturor, unul dintre elevii noştri, Marius Cămăraş, a impresionat, oferind un veritabil dans fecioresc someşean.
              Ospitalitatea polonezilor a fost făcută cunoscută tot în aceeaşi seară prin cina oferită de părinţii şi profesorii şcolii gazdă. Cei prezenţi s-au înfruptat din bunătăţile diverse ale bucătăriei tradiţionale poloneze, au primit multe informaţii culinare de la cei care au oferit acest festin al prieteniei.





































































        La finalul cinei a urmat o serie de discuţii între profesorii participanţi, fiind discutate aspecte cu privire la următoarea reuniune.
        Vineri a fost ziua dedicată excursiilor, gazdele dând prilejul participanţilor la mobilitate să cunoască elementele specifice culturii şi istoriei locale prin vizitarea câtorva atracţii turistice: Mănăstirea Bernandine, Biserica Collegiate şi spectaculosul drum subteran ce conduce vizitatorul pe trei niveluri subterane până în străfundurile oraşului, dar şi într-o călătorie antropologică în timp.
          În a doua parte a zilei a fost vizitat complexul de ruine a unui castel medieval din localitatea vecină, Ujazd. Pe lângă informaţiile primite despre fascinanta construcţie arhitectonică, cei prezenţi au vizionat o demonstraţie de lupte cu cavaleri medievali, iar cei mai îndemânatici şi curajoşi au tras cu arcul la ţinte. De asemenea, un grup de tineri polonezi au accentuat atmosfera medievală prin câteva dansuri şi costumaţii specifice epocii respective.
          Într-o locaţie subterană cochetă şi modernă a palatului a avut loc o altă activitate a proiectului, elevii prezentând câte cinci fotografii specifice ţării pe care o reprezentau, precum şi trei obiecte de artă tradiţională, explicând modul în care au fost realizate acestea. Delegaţia română a prezentat un chimir, un chilim şi pâine tradiţională românească. Aceasta a avut o mare trecere în rândul celor prezenţi datorită gustului deosebit.
          După prezentările făcute a avut loc înmânarea diplomelor de participare pentru elevi şi profesori deopotrivă.
          Adevărata cultură, civilizaţie şi istorie poloneză s-a descoperit prin vizitarea spectaculosului oraş-Cracovia. Atracţiile turistice ale oraşului au solicitat la maximum aparatele de fotografiat ale tuturor vizitatorilor. Majoritatea şi-a manifestat regretul că nu au mai mult timp la dispoziţie pentru a descoperi toate frumuseţile acestui oraş plin de mister şi istorie zbuciumată.
           La finalul zilei, gazdele au oferit o cină de bun-rămas, unde elevii şi profesorii au putut să îşi împărtăşească experienţele pe care le-au avut în această mobilitate.
           Elevii şi profesorii dejeni au trăit o experienţă deosebită, cu privire la această deplasare în Polonia, de la activităţi, până la oameni şi locuri.

Alaturi  de   Airport Rent a Car am avut o deplasare foarte frumoasa, deoarece firma ne ofera unele avantaje :
  • Numar Nelimitat de Kilometri*
  •  Asistenta Rutiera Non Stop
  •  Suport Clienti Non Stop
  •  Asigurare Full Casco si RCA
  •  Preturi minime
  •  Livrare si Returnare Gratuit Oriunde in Bucuresti
  •  Gratuit Schimbarea Masinii
  •  Gratuit Spalarea Masinii la Livrare si Returnare
  •  Tarife Transparente
  •  Pana la 70% DISCOUNT la Inchiriere pe Termen Lung**