contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

O Proba De Cozonac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Is doi cozonacei facuti cam pe graba, din motive obiective, desigur. Eu nu am reteta standard pentru cozonaci, prima data am facut dupa reteta lui Gabi Cara, dupa aceea am tot modificat cate ceva. Asta mi-i obiceiul cu aluaturile. Anyway, ideea e ca imi plac cozonacii, imi place sa fac cozonaci, imi iasa bunuti. Nu ma mai strofoc prea tare cu framantatul, de obicei, adaug toate ingredientele de la inceput, inclusiv untul inmuiat la temperatura camerei. Las la dospit o ora si jumatate, doua, depinde ce mai fac in rest, apoi inca 30 de minute in tava. O crescut de fiecare data. 

Pentru cozonaceii astia am folosit 500 g de faina, un cubulet de drojdie (25 g), 100 g unt, 100 g zahar, 250 ml kefir (merge si si mai putin), 2 galbenusuri si un ou intreg, esenta de potocale, nucsoara. Drojdia dizolvata in cateva linguri de kefir, cu zahar; restul de kefir, amestecat bine cu galbenusurile si oul intreg, cu zaharul ramas si aromele. Am umplut cu amestec de nuca macinata, zahar si scortisoara, plus ciocolata de casa, sa vad ce rezulta. O rezultat bine, asa ca o s-o folosesc pe toata, ca altfel se usuca in frigider. Pe langa faina asta (ungureasca, de 550), mi-or mai intrat vreo 3 pumni foarte mici, asa, de-ai mei, ca aluatu' o fost foarte moale initial. Iata, zic si eu cum am mai vazut pe la altii, faina cam cat (mai) cuprinde. E o blasfemie, mai ales cand vorbim de cozonaci, nu-i asa? Pe final, dupa ce-am incorporat toata faina, am mai framantat aluatul cu ulei, cat sa fim unsurosi. In total, cam un sfert de ora de lucru manual cu aluatul. Restul, stiti voi, e mai mult asteptare activa.


De fapt, doua chestii vreau sa zic cu postarea asta culinar-ambigua: 1) sa nu va fie frica de cozonaci si 2) sa folositi in loc de lapte, iaurt, lapte batut, kefir, sana. Asa, mi se pare cozonacul relevant mai bun si pufos. Parerea mea. Aluatul poate sa dospeasca si la frigider, peste noapte. Deci nu e big deal, oricine poata sa faca. Spor!