contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Oua Posate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Reteta provoaca mari controverse cand este vorba despre stabilirea originii acesteia. Denumirea originala, probabil, este cea franceza – oeufs poches, de unde a aparut si varianta romaneasca – oua posate. Cred ca nu voi gresi amarnic daca le voi spune “oua in buzunar”. Veti intalni si variantele “oua romanesti” sau pur si simplu “oua ochiuri”. Toate aceste denumiri sunt legate de cate o istorie a carei valoare de adevar se pierde in negura vremii. Povestelnicul nu va adauga dohot in putina cu miere ci va purcede neintarziat la treaba. Desi aparent simpla, reteta oualelor posate necesita ochi de acvila si miscari precise pentru a fi preparata cum se cuvine.

Pentru vrajeala din aceasta dimineata, vom avea nevoie de:
2 oua
100 ml otet de vin alb
1 litru de apa
cateva frunze de salata
doua felii de paine
oua romanesti

Puneti la fiert un litru de apa, fara sare. Prezenta sarii in apa va contribui la coagularea rapida a albusului. In cazul “oualelor in buzunar” – acest fapt nu este recomandat. In timp ce fierbe apa pregatiti oul: el trebuie stricat intr-un bol mic. Daca vreti sa pregatiti doua oua, le veti pune in boluri aparte.
oua benedict

Al doilea moment important este otetul. El trebuie adaugat exact in proportia pomenita mai sus si exact in momentul cand apa incepe a fierbe.
oua posate

Asteptati. Cand solutia de otet da din nou in clocot, faceti focul mic in asa fel ca bulele de vapori sa iasa foarte linistit de la fundul cratitei. Apoi, cu o lingura mare, creati un vartej puternic in vas. El trebuie sa fie uniform si centrat bine.
oua posate

In centrul acestui vartej, lasati sa lunece oul. La momentul trecerii oului in mediu lichid, gura bolului trebuie sa se atinga de suprafata apei. Pentru a evita inceperea coagularii pe peretii bolului, actiunea trebuie sa fie practic momentana.
oua benedict

Explicatia acestor cerinte stricte vine de la lectia de fizica din indepartatii ani de scoala primara. Fara a ma implica in teorii sofisticate legate de miscarea de rotatie a lichidelor, forte centripete si centrifuge, va zic ca oul nostru se va simti cel mai bine in centru si acolo isi va pastra forma necesara.
oua benedict

Daca ati facut exact cum se cere, nu veti avea nevoie sa dregeti forma oului, in moment ce fierbe. Daca totusi se intampla, cu doua linguri, foarte atent, incercati sa strangeti impreuna toate zdrentele. Prima experienta a Povestelnicului cu ouale posate a fost una foarte reusita, deci nu are cum sa va arate exact cum se fabrica conglomeratiile de zdrente in jurul galbenusuilui.

Exact peste doua minute dupa ce ati coborat oul in apa, il scoateti atent cu o sita si-l puneti, la fel de precaut, pe un strat de servetele umede.
oua romanesti

Acoperiti si descoperiti oul pe fiecare parte, cu servetel, pentru a absorbi apa ramasa pe fragedul trup de ou posat.
oua romanesti

Procedati la fel cu al doilea ou. Intr-o farfurie asterneti frunzele de salata, puneti doua felii de paine. Ouale le mutati pe paine cu o spatula lata, concava, ca sa nu stricati capodopera inainte de vreme. In rest, curaj si pofta mare!
oua posate

In aceasta reteta au lipsit totalmente condimentele. Nimeni insa nu interzice de a macina niste piper negru, sa presurati busuioc uscat sau oregano peste ouale noastre posate. Sa fiti sanatosi!
oua benedict