contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pandispan Cu Visine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am furat de dimineata visine de la vecina pentru desertul preferat al sotului meu... pandispan cu visine.

Ingrediente pentru o tava 30x22cm:
  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar (cu varf)
  • 6 linguri de ulei
  • 150g faina
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 350g visine proaspete
     Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc (nu se deslipeste spuma cand intorci bolul cu fundul in sus) apoi se adauga zaharul treptat mixand incontinuu pana cand se topeste zaharul si se formeaza o bezea tare. Galbenusurile se freaca cu uleiul si se adauga apoi peste spuma de albus. Se adauga extract de vanilie si faina in ploaie (in faina se amesteca initial praful de copt). Se amesteca totul pana se omogenizeaza (nu amestecati prea mult).


     Acum, as vrea sa mai fac o precizare: poate va intrebati "da, de ce a mai separat ouale daca a pus praf de copt?". OK, in mod normal, in pandispan nu se pune praf de copt, volumul dat de spuma de albus e suficient pentru a aera prajitura simpla, dar pentru ca am pus fructe proaspete, este musai sa ajutam aluatul sa creasca. O sa fac zilele urmatoare "pain d'Espagne" simplu cu mai multe detalii despre acest blat basic pentru prajituri si torturi.
     Visinele se apala se scot samburii si se lasa vreo ora in zahar (daca sunt prea acre). Se scurg bine de suc, se pun pe un servet se sterg un pic si se pudreaza cu faina (pentru a nu se duce la fundul prajiturii). 


     Intr-o tava 30x22cm unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt se toarna aluatul si se presara visinele. Apoi se hau la cuptorul preincalzit la 190 grade C timp de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata, se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa deschisa. 


     Nu va speriati, cu tot praful de copt din lume (bine, daca puneti mai multa faina si mai mult praf de copt, nu se va mai lasa, dar va fi un fel de paine dulce tare si uscata), prajitura se va mai lasa... e in regula, va fi la fel de gustoasa.


     Criticul meu cel mai sever (sotul meu Nicu, zis si "Veve vesnic nemultumit) a fost incantat sper sa ii incantati si voi pe cei dragi cu desertul acesta simplu si gustos. Pana la urmatoarea postare va pup si s-aveti pofta!