contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pariziene Cu Pere Si Migdale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am gasit pe net niste prajiturele care mi-au facut cu ochiul si am zis ca-i musai sa le incerc. Li se spune "pariziene" dar mie mi-au iesit cornulete, pe care le-am umplut cu pere caramelizate si migdale prajite, asa... ca sa le aduc in atmosfera de toamna care ne inconjoara... si pentru ca am un sac de pere de la bunica mea si nu foarte multe idei cum sa le folosesc.

Ingrediente pentru aluat:
  • 500g faina
  • 160ml lapte
  • 2 oua + un galbenus pentru uns
  • 50g unt
  • 80g zahar
  • 20g drojdie
  • 4 linguri de ulei
  • un praf de sare
  • o lingurita de extract de vanilie
Pentru umplutura:
  • 1 kg de pere
  • o mana de migdale
  • 30 ml de rom (o esenta de rom la fiola)
  • 150g zahar
     Intai se curata perele de coaja si cotor si se taie cubulete. Se pun la calit intr-o oala cu fund dublu impreuna cu zaharul, pana cand se reduce zeama si se inmoaie perele (nu e nevoie sa adaugati apa, isi vor lasa ele destula apa). Dupa ce s-a redus apa se adauga romul si se mai caleste putin pana se evapora iar la sfarsit se adauga migdalele decojite, prajite separat si taiate grosier. Amestecul se lasa deoparte sa se racoreasca.


     Se incalzeste laptele in care se dizolva apoi drojdia, iar mizul caldut se amesteca cu o parte din faina. Se lasa coca moale cam 30 de minute sa se activeze drojdia.


     Dupa ce s-a dospit aluatul, se adauga si restul de ingrediente (faina la urma) si se obtine o coca lipicioasa care se framanta putin (daca e prea lipicioasa puteti folosi ulei pe palme) apoi se lasa inca 30 de minute la dospit.


     Bila de aluat de imparte in 16 bucati (eu am impartit in 24, de aceea mi-au iesit cornulete) care se modeleaza ca niste bilute si se lasa sa se odihneasca alte 10 minute.


      Fiecare biluta se intinde bine in forma de oval, la un capat se pune o gramajoara de umplutura de pere si la celalalt capat se taie usor cu cutitul cativa franjuri. Partea cu umplutura se ruleaza iar franjurii se pun deasupra ruladei.

      Se pun parizienele intr-o tava tapetata cu ulei si faina, sau cu hartie de copt, si se ung cu galbenus de ou; se mai lasa 10 minute sa respire, apoi se dau la cuptorul incins (180 grade) in prealabil pana cand se rumenesc bine (cam 15 minute).

    Se servesc fie calde fie reci, sper sa va placa. S'aveti pofta!