contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pate De Casa

articol scris de hobbybucatar blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stau degeaba, am la cursul de gastro treaba de ma doare spatele, iar de lucru (scris si foto) inca si mai mult. Nu stiu cum sa ma impart, blogul a trecut demult pe planul secund. Noroc ca n-am multi cititori si nu trage nimeni de mine sa postez ceva nou, ca netul e plin de retete.
Bloggingul asta e "job-ul" ideal si un produs perfect: un bun de consumat oricand, e pe piata ani intregi daca vrei (ca o carte, doar ca e mai accesibil), nu este tocmai nevoie de prezenta ta zilnica la lucru (desi e buna consecventa) si i se mai zice si new-media, adica se pliaza cum s-ar zice pe necesitatile viitorului...
Poftim? Bine, bine, termin cu opiniile si trec la pateul ala de casa, ca stiu ca asta vreti. L-am facut singura, dupa o reteta din curs, si l-am adapatat, ca deja am un gust prea personal la unele lucruri. Primo: nu-mi plac "prajiturile cu ficat", asa ca am inlocuit din start frisca lichida folosita la reteta de baza. Frisca, avand zahar 10% (daca gasiti frisca lichida fara zahar pe piata va rog sa-mi spuneti. Sau, daca aveti timp mai mult si pricepere, folositi in locul laptelui din reteta frisca de casa, facuta "de mana".) ii dadea pateului un gust mult prea dulce. Am mai redus un pic din untul ala, ca mi se parea prea mult, insa nu chiar foarte mult.
Insa brandy-ul (coniac, cu cat mai de calitate, cu atat mai fin gustul) ii da pateului o nota delicata si speciala, iar untul bun (si in nici un caz nu folositi margarina) este cerinta primordiala pentru a obtine un pate de ficat echilibrat si gustos.
Nu in ultimul rand, pregatiti acest pate de ficat inainte de vreo petrecere si cand aveti nevoie de tartine, umplutura pentru oua, rulouri etc., la aperitve. Iese o cantitate destul de mare si nu stiu exact ce termen de garantie are (asta nu scrie nicaieri, a trebuit sa testez si sa descopar singura). La frigider, tinut acoperit, e cel mai gustos cam o saptamana, dupa aceea gustul incepe sa se modifice treptat.
Reteta
• 1 kg de ficatei de pui, curatati de partea amara
• 300 g unt
• 150 ml lapte, smantana subtire sau frisca lichida de casa fara zahar
• 30 ml coniac
• sare, piper, nucsoara rasa
Lasati untul sa se inmoaie, iar intre timp opariti ficateii de pasare in apa clocotita si spalati-i iar. Puneti-i la fiert, in apa cu sare si piper, iar dupa ce s-au fiert puneti-i intr-un robot de bucatarie (sau tocati-i la masina de tocat) pana obtineti o pasta uniforma. (In robot, daca insistati, o sa obtineti in final o bila lipicioasa de pasta moale si, daca aveti un robot mic, va trebui sa-i puneti in doua sarje). Amestecati pasta de ficat cu coniacul, untul, smantana lichida, asezonati dupa gust cu sare, piper si nucsoara.

Articol recomandat de http://hobbybucatar.blogspot.com/2009/10/pate-de-casa.html