contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Peste En Papillote

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Aceasta reteta foarte simpla este potrivita zilelor calde de vara, atunci cand nu prea te indeamna inima sa trebaluiesti mai mult de 10-15 minute pe langa aragaz. Preparatul gatit en papillote este fraged si suculent, plin de aroma si de gust.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 file de peste (pangasius, somon, pastrav etc.), circa 200 g
coaja de lamaie, taiata fasiute
2 feliute de ghimbir, taiate fasiute
1 catel de usturoi, taiat fasiute
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei galben rosu, taiat fasiute
1/2 ceapa rosie, taiata fasiute
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de vin alb
ceapa verde tocata
patrunjel, tocat
feliute de lamaie, pentru servit
salata (laptuca, rosii, rucola, vinegreta), pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se pune pestele pe o bucata de hartie pergament. Se asaza peste el fasiile de coaja de lamaie, ghimbir si usturoi. Langa el se asaza legumele. Se stropeste pestele cu suc de lamaie si vin. Se inchide pachetelul, se leaga cu fire de ceapa verde si se gateste in aburi.

Se improvizeaza un steamer. Eu am folosit o sita de bambus, asezata pe fundul unui wok mare, intr-un strat de apa de 3 cm inaltime. Pe sita am asezat pachetelul cu peste si legume si, cand apa a inceput sa clocoteasca, am facut flacara mica, am acoperit totul cu un capac potrivit ca dimensiune si am gatit pestele in aburi circa 10-20 de minute, functie de grosimea fileului, pe ochiul aragazului.

Se desface pachetelul. Se asaza pe o farfurie mare, si se serveste presarat cu ceapa verde si patrunjel, alaturi de o salata si de cateva feliute de lamaie.

Nota:
Termenul “en papillote” provine din limba franceza si denumeste o metoda de a gati alimentele in hartie pergament. In limba noastra metoda se numeste “in papiota”, sau “in folie”. Alimentele potrivite pentru acest tip de gatit sunt, de obicei, cele fragile, care nu suporta mereu foarte bine contactul direct cu sursa termica: fileuri de peste, piept de pui, fructe de mare, legume.

In acest caz avem de-a face cu o metoda umeda de transmitere a caldurii, prin intermediul aburului. Alimentele se gatesc, de obicei, cu un mic adaus de lichid aromat, sau, in unele cazuri, datorita umezelii interne.
De obicei pachetelele cu alimente se gatesc in cuptor, dar eu am folosit aici un steamer improvizat.

Ca papiota se foloseste cel mai des hartia pergament, dar la fel de bune sunt si folia metalica, pungile de hartie, pungile de plastic, frunzele de bananier, frunzele de varza etc. Conditia este ca ambalajul sa fie inchis ermetic, pentru a se putea forma aburul fierbinte ce gateste alimentele.

Acest tip de preparate se aduc la masa ca pachetele nedesfacute, lasand acest lucru pe seama meseanului. La desfacerea ambalajului, se elibereaza un abur plin de aroma, care face preparatul extrem de apetisant.

Pin It