contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piept De Pui In Crusta De Urzici Si Parmezan

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Astazi am avut  un musafir de departe, tocmai din Polonia:)....pe Diana noastra, de care ne-a fost tare dor.
Pentru a sarbatori revederea nostra, am incropit acest fel  mai....special  :)
 Am folosit ingrediente simple,  dar am incercat sa le pun in valoare cat mai bine.
PIEPTUL DE PUI  l-am transformat intr-o suculenta  friptura cu crusta de URZICI si PARMEZAN  careia i-am pus alaturi CARTOFI  aurii , crocanti , aromatizati cu rozmarin din "gradina" mea si o salata  calda de SFECLA ROSIE caramelizata cu unt , chimen si scortisoara.
Gandul meu a fost sa prepar ceva simplu/ rapid/ gustos/ colorat /satios / de efect :)
Comesenii mei au zis ca mi-a reusit de minune.
 Eu ... la randu-mi , m-am declarat multumita , iar dupa ce am gustat , chiar am fost  incantata.
Sub crusta (crocanta) de urzici si parmezan, puiul a ramas moale si foarte suculent...cartofii s-au nimerit sa fie soi bun, deci au iesit  minunati ...iar salata calda de sfecla rosie ,gandita ad-hoc, m-a impresionat la maxim:).
Sa va explic in doua-trei vorbe cum am facut totul ...
Mai intai  povestim despre pieptul de pui :)...
am folosit 2 fileuri ( cca 600 g ) pe care le-am transformat in 4 portii  ( se vede in poze ). Am asezonat carnea ( cu sare/piper ) , am asezat-o in tava pe felii de unt,  apoi am pus-o la frigider.
Intre timp am pregatit crusta astfel : in 2-3 linguri de ulei am calit usor doua fire de ceapa verde taiata marunt si 200g urzici fierte si tocate. Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am amestecat cu 5 linguri de pesmet, 3 linguri de parmezan ras , sare si putin piper.

Crusta astfel preparata am intins-o pe toata suprafata fileului de pui.

Am lasat-o 15 minute la temperatura camerei, apoi am pus friptura in cuptorul ( de la aragaz ) incins la 200* unde a stat cca 45 de minute.
Aici voi trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca ...in functie de cuptor ,tava pe care asezati puiul, cantitatea de unt pusa dedesupt, cantitatea de suc lasat de carne , grosimea crustei si poate mai sunt si alti factori, puiul poate sa se gatesca  mult mai repede.
Eu zic ca dupa maxim 20 de minute e bine sa-l verificati.;)
Cert e ca la final puiul trebuie sa fie suculent si moale , iar crusta crocanta ;).
Cartofii aurii aromatizati cu rozmarin se fac foarte simplu:
Mai intai spalati si curatati cartofii , ii taiati pe lung in sferturi ...apoi ii fierbeti in apa cu sare ( al dente , adica nu-i flescaiti !!! )
Scurgeti zeama si apoi ii transferati intr-o tava unsa cu unt sau ulei ...mai condimentati daca si cum  va place ,ii stropiti cu ulei sau unt topit si apoi taiati deasupra cateva ramurele de rozmarin proaspat.
Ii dati la cuptor ( impreuna cu puiul ) ,avand grija sa fie repartizati intr-un singur strat , pentru a se rumeni uniform.
Salata calda de sfecla caramelizata am preparat-o astfel :
untul si zaharul le-am  pus la  caramelizat impreuna intr-o tigaie:...

...cand au devenit maronii , am stins amestecul cu zeama de sfecla  dintr-un borcan (conserva ).
Am adaugat o jumatate de lingurita de seminte de chimen si o piscatura de scortisoara si am lasat amestecul sa se reduca .
La final am adaugat si bucatile de sfecla...le-am lasat sa se patrunda putin...si cand sucul s-a redus si s-a ingrosat, am oprit focul si am acoperit tigaia.
Nu va puteti imagina ce bine se comporta sucul de sfecla din conserva  la reductie...e ideal :) ,deoarece are tot ce-i trebuie ( sare, otet, zahar, culoare...etc ) .
Insa gustul final al salatei, bate toate recordurile de imaginatie ;), parol ! :)

Montajul pe farfurie a fost unul simplu, de "in  familie " :)
N-am vrut sa ma complic , ci doar sa le ofer celor dragi o farfurie in fata careia sa nu se simta intimidati :) .
Se pare ca... i-am nimerit :)).
M-am bucurat cand, la final, am adunat farfuriile golite de continut pana la ultima firimitura :)


Daca veti dori sa preparati reteta si nu aveti urzici prin congelator, utilizati cu incredere spanacul ca inlocuitor...o sa fie la fel de bun si spectaculos :)
FITI BINECUVANTATI ! :)