contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piure De Naut Cu Sos De Rosii Si Carne De Pui

articol scris de oanams blog Ce mancam NOI

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

În mod oficial, mă declar mare fan al năutului; şi i-am „convertit” pe toţi :)  ; toată familia mănâncă cu mare plăcere; la urma urmei, e extraordinar de gustos, are o grămadă de minerale, fibre, proteine, acid folic, etc. Şi nici nu e complicat de gătit.

Pentru o porţie de familie :) , eu folosesc 500 gr naut. Îl pun cu o seară înainte la înmuiat, într-un vas cu suficientă apă; cam cum se procedează la fasole; tot ca şi fasolea, se va umfla şi el…

De data asta, am procedat aşa: în oala sub-presiune am pus năutul (bine umflat de peste noapte) şi un piept de pui; nu am pus niciun altfel de condiment, nici măcar sare; mă ocup de condimentat mai încolo :) . Le-am lăsat la fiert cam 90-100 de minute; în oala sub-presiune, năutul fierbe repejor, însă puiul e din ăla „adevărat”, de ţară, aşa că am vrut să fiarbă şi el bine de tot.

Separat, am pus pe foc un vas să se încingă bine; am adăugat 3-4 linguri de ulei de măsline şi apoi codiţele de la 2 legături de ceapă verde şi 2 ardei graşi roşii (tocate mărunt bine de tot, în robotul de bucătărie). Le-am lăsat să se înmoaie şi am adăugat şi 2 căţei de usturoi mărunt tocaţi. A venit apoi rândul unei cutii de roşii (400 gr); am pasat bine de tot roşiile, să iasă un piure fin. Pentru că ceapa şi ardeiul gras erau de la congelator, nu am adăugat decât o ceaşcă de apă peste toată compoziţia; dacă ar fi fost proaspete, atunci ar fi mers 2 ceşti; am pus şi vreo 50 ml vin alb.

Am condimentat apoi cu sare, piper, un chili mic, o foaie de dafin şi puţin oregano uscat. Când sosul a fiert bine şi a scăzut până la consistenţa dorită, am oprit focul.

Când a fost gata năutul şi puiul, am scos carnea şi am tocat-o mărunt şi pe ea, adăugând-o în sosul de roşii. Am tocat şi jumătate de legătură de pătrunjel verde şi am pus peste.

Pentru piureul de naut, am procedat aşa: am scurs boabele de apă şi le-am pus într-un vas; am adăugat sare, piper, 100 ml ulei şi 2 polonice din apa în care au fiert boabele; am zdrobit bine boabele cu pasatorul şi am mixat piureul până când a devenit fin; dacă e necesar, se mai poate adăuga din apa în care au fiert boabele. Mie îmi place să fac un pic mai moale piureul, aşa că de obicei adaug mai mult din zeama de la fiert.

Asta-i tot! Simplu şi bun!

_SAV4472 copy

_SAV4474 copy

PS. Nu-i musai să fierbeţi năutul cu pui, merge şi simplu.