contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinte Coapte Pe Piatra

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Luna aceasta, Sidy - gazda provocarii Traditie si gastronomie romaneasca, ne-a dat ca tema placintele! Si nu orice fel, ci traditionale!
Multumesc Sidy pentru aceasta tema delicioasa!
Ingrediente:

Aluat:
150 g faina alba
150 g faina neagra
15 g drojdie proaspata
100 ml lapte
1 lingura ulei
150 ml apa calduta
1 lingurita rasa sare
Umplutura:
200 g telemea sarata de oaie
1 legatura marar
2 linguri smantana
2 cepe verzi, doar cozile


Drojdia proaspata am dizolvat-o in 100 ml lapte caldut, si am lasat sa se activeze. 
Faina am cernut-o intr-un castron adanc. Am adaugat maia, uleiul si apa calduta, si am amestecat cu o lingura, rezultand un aluat legat, dar moale. La final am incorporat sarea, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop si am lasat la crescut in loc caldut (eu folosesc cuptorul inchis) pentru 1 ora.
Intre timp am pregatit umplutura: am ras branza, am tocat mararul, am adaugat smantana si am amestecat totul. Separat am tocat ceapa verde, pe care am pus-o doar in cateva placinte.
Pe flacara aragazului am pus o piatra plata si lasat-o sa se incinga.
Cand aluatul si-a triplat volumul, 
am pudrat din abundenta cu faina masa de lucru, am pus cate o lingura de aluat pe care am intind-o cu degetele, iar mai apoi cu sucitorul, ajuntandu-ma de faina. In centrul aluatului am pus cate o lingura de umplutura, am impaturit, am trecut sucitorul peste, apoi am pus placinta pe piatra. 
Am lasat cateva minute sa se coaca, apoi am intors si pe partea cealalta.  Am copt toate placintele, pe care le-am scos pe o farfurie si le-am acoperit cu un servet.
Le-am servit calde, cu smantana!