contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Amandina

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



        Si sa continuam sirul retetelor care imi aduc aminte de copilarie. Amandinele si savarinele erau intotdeauna in topul preferintelor cand tata ne ducea la cofetarie. Parca simt si acum mirosul specific de ciocolalta din cofetarie si gustul sucului de la dozator...ce vremuri!!!
     BLAT:
    -6  oua
   - 6 linguri zahar
   - 2 linguri ulei
   - 1 lingura apa
   - 6 linguri faina
   - 2 linguri cacao
   - 1 praf de copt
   
     CREMA:
   - 300 g ciocolata amaruie
   - 300 ml frisca lichida
     SIROP:
   - 200 ml apa
   - 5 linguri zahar
   - esenta rom (eu am pus o lingura cognac ca nu am avut esenta de rom)
     FONDANT:
 
   - 300 g zahar
   - 150 ml apa
   - 2 linguri miere de albine
   - 2 linguri cacao
BLATUL:
        Pentru inceput se prepara blatul. Separati ouale apoi mixati galbenusurile cu zaharul, uleiul si apa pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
 
        Amestecati faina cu cacao si praful de copt apoi incorporati-o in amestecul de galbenusuri.

        Mixati albusurile pana devin pufoase si lucioase apoi puneti-le peste galbenusuri si amestecati cu o spatula de jos in sus.

        Tapetati o tava de cuptor (30X20 cm) cu hartie de copt si turnati compozitia. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C/gaz 4 pentru 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii.

        Cand blatul este gata scoateti din cuptor, ridicati din forma si puneti deoparte. Lasati sa se raceasca complet.

                                Cand blatul s-a racit, taiati pe jumatate.

 SIROP:
        Puneti la fiert apa cu zaharul si esenta de rom, lasati pe foc mic pana se topeste zaharul. Insiropati blaturile cu siropul obtinut.

 CREMA:
        Puneti ciocolata cu frisca lichida intr-o cratita pe foc mic. Cand ciocolata s-a topit luati de pe foc si lasati sa se raceasca apoi mixati pana ce crema devine pufoasa.

        Puneti crema peste o foaie de blat apoi asezati a doua foaie deasupra, usor sa nu se rupa. Pastrati putina crema pentru decor daca doriti.

GLAZURA:
        Trebuie sa recunosc ca a trebuit sa fac glazura de doua ori caci prima oara nu am lasat-o pe foc indeajuns. Pentru inceput puneti un vas la frigider (eu am folosit un castron din sticla) apoi intr-o cratita puneti apa si turnati zaharul in mijloc. Lasati pe foc mic pana ce zaharul se topeste si obtineti un sirop grosut (cam 12-15 minute). Picurati putin din siropul obtinut intr-un pahar cu apa rece si daca se formeaza mici bilute pe fundul paharului inseamna ca este gata. Adaugati mierea si luati de pe foc.

        Turnati siropul in vasul rece de la frigider si mixati pana ce incepe sa se ingroase si se albeste.

        Dupa ce ati asamblat prajitura taiati in cuburi de marime potrivita. Puneti glazura pe baie de aburi adaugati 1-2 linguri de apa si amestecati pana devine fluid apoi  adaugati cacao si amestecati bine. Turnati cate o lingura din glazura obtinuta peste fiecare prajitura, apoi am facut cate o avelina din crema pastrata pe fiecare amandina.





                                                               POFTA BUNA!!!