contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura “caramel”

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

caramelkuchen

Este o preajitura raspindita in RO. si pe care pina acum nu am preparat-o.Am uitat total de ea, dar in sfirsit ia venit rindul si totodata si amintirile copilariei….
INGREDIENTE ~ blaturi(3):
- 7oua gr.M
- 125g faina alba
- 125g zahar pudra
- 75g nuca macinata
- 7g praf copt
MOD PREPARARE~ blaturi:
Ouale se separa.
Albusurile se bat spuma cu o priza de sare si jumatate din cant. de zahar.
Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar,se adaoga faina cernuta si amestecata cu praful de copt si se mixeaza pina cind aceasta este incorporata in galbenusuri.
Spuma din albus se amesteca cu masa din galbenusuri si in final se adaoga nuca.
Dosul tavii de cuptor se unge si infaineaza bine si 1/3 din masa de blaturi se intinde pe dosul tavii si acesta se introduce la copt in cuptorul in prelabil incins la 180°C pt. ca. 12-15 min.
*Pina cind se observa ca blatul pe margini devine usor maroniu.
Tava se scoate si blatul se transfera pe un gratar de bucatarie la racit.
La fel se procedeza si cu celelalte foi de blat.
~~~CARAMELUL~~~:
- 300g zahar tos
Acesta se pune intr-un recipient nu prea lat pe foc la topit.Cind zaharul a primit culoarea caramelului dorit, recipientul se trage de pe fos si cu acesta
se toarna peste foi in dungi cit mai subtiri si dese.
Dupa ce foile au fost caramelizate se umple cu urmatoarea crema;

ATENTIE:Caramelul si dupa ce se trage de pe foc inca se mai caramelizeaza citeva minute, de aceea culoarea este bine sa o lasati cit mai deschisa,

INGREDIENTE ~ crema.
- 1/2l lapte
- 1 pac praf budinca caramel/vanilie ( eu am avut vanilie)
- 4 galbenusuri
- 1 fiola esenta de vanilie
- 150g zahar
- 250g unt
MOD PREPARARE  ~ crema::
Galbenusurile se bat cu ceva lapte rece si se adaoga zaharul si budinca.totul se amesteca bune, pina cind praful de budinca s-a dizolvat bine si NU mai sint cocoloase.
Restul de lapte se pune la fiert si cind este bine infierbintat se adaoga amestecul de galbenusuri si se lasa sa iarba usor amestecind mereu sa nu se prinda de fund.Cind crema a primit consistenta dorita se trage de pe fos si se acopera direct deasupra bunincii cu o folie de nailon alimentara.totulse lasa la rece.

TIP:Este bine ca budinca pentru crema sa se prepare inaintea blaturilor, pentru a avea timp destul sa se raceasca.

Untul se mixeaza bine s in el se adaoga mixind mereu, cite-o lingura din budinca bine racita,

ATENTIE:Daca budinca NU este bine racita, exsista pericolul ca , crema sa se taie.

Cu acesta crema se umple blaturile inclusiv cel de deasupra.
GLAZURA:
- 150g cicolata alba
- 50g smintina pt. frisca.
Ciocolata se marunteste si se pune impreuna cu smintina pe foc mic la topit, amestecind ,mereu pina cind cicolata s-a topit.
Totul se lasa la rece si ci mixerul totulse mixeaza bine.
Aceasta glazura se intinde deasupra prajiturii.
(Eu am pus-o intr-o punga de nailon si am trasat cu eea, dungi dense.
Iar cu o glazura caramel- cumparata, am trasat printre dungile maronii(vezi foto).
Bineinteles ca se poate prepara si garnisi si alta glazura.
De ex. cea din spuma de albus de ou.
Din pacate pici mei nu prea sint prieteni cu spuma.

praji cu foi caramel

praji cu foi caramel1

http://leckereien.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Articol recomandat de leckereien.blogspot.com