contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitură Cu Papaya

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu mâncasem niciodată papaya până sâmbăta trecută. Ştiam cum arată, îmi plăcea mult culoarea portocalie, însă nu aveam idee cât de gustoasă este. M-am ferit mereu să cumpăr pentru că nu eram sigură cum trebuie să verific fructul că e proaspăt şi copt bine.

Norocul meu că sâmbătă am fost la piaţă cu cealaltă Elena, care stă de 11 ani în Thailanda, deci e expertă deja în fructe şi legume exotice. Ce mi-a explicat ea: că papaya trebuie să fie puţin moale când apeşi cu degetul pe coajă, iar la capătul unde a avut codiţă trebuie să fie încă verde.

Şi uite aşa am îndrăznit, am cumpărat, am mâncat. A urcat rapid în topul preferatelor, e moale şi dulce şi parfumată. Parfumul parcă se intensifică atunci când foloseşti fructul la prăjituri, cum am făcut eu.


Ştiu că cineva aşteaptă reţeta, aşa că nu o mai lungesc. Compoziţia de cocă a fost cea de la prăjitura cu vişine: 6 ouă, 6 linguri de unt topit, 6 linguri cu vârf de făină, 6 linguri rase de zahăr brun. Plus 1 pliculeţ de praf de copt.

Am bătut (oarecum spus, dat fiind că nu am mixer) albuşurile cu zahărul până acesta s-a topit. Peste ele am turnat gălbenuşurile bătute şi ele un pic şi apoi toate celelalte ingrediente, amestecând până compoziţia a fost uniformă.

Aluatul aşa preparat a luat drumul tăvii (rotundă, cu fund detaşabil) şi a fost împănat cu bucăţele de papaya rostogolite prin făină. Poţi renunţa la făină, papaya e mult prea grea ca să funcţioneze trucul. S-a dus toată la fund.

Aşa că atunci când a fost gata (20 de minute la 180 de grade) am făcut nişte giumbuşlucuri şi am reuşit 1) să scot prăjitura din tava fierbinte şi 2) să o întorc cu fundul în sus. Bucăţelele de papaya s-au ridicat, aşadar, la suprafaţă.

Am turnat glazură de ciocolată pe deasupra. Din belşug! A dat pe lângă, motiv pentru care mi-am tot lins degetele. A intrat şi în aluat, făcând prăjitura şi mai yummie.


Nu te aştepta să semene cu prăjitura cu vişine. Asta cu e mai parfumată, cum ziceam, şi cu un gust foarte intens - mai mult ca sigur de la glazură, aproape ca un tort.