contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Nougat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Dragilor, aceasta prajitura "Nougat", incredibil de gustoasa si cremoasa, pe care am descoperit-o acum multi ani la Vi, o prietena minunata, care m-a fermecat cu maiestria preparatelor ei, a mai stat pe masa noastra, dar din motive evidente :P, nu s-a lasat fotografiata...acum, insa, am preparat-o cu mai multa grija, dandu-i, dupa cum vedeti, atentia cuvenita :))
De data asta am avut si nuga (pentru care ii multumesc din tot sufletul prietenei mamei mele, Anca) dar cu toate astea am refacut si varianta cu crema marshmallow, pentru cei care nu gasesc nuga (o gasiti la sfarsitul postarii)...desi sa stiti ca nugatul se mai poate inlocui si cu nutella ;)
Ambele variante sint absolut delicioase!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ingrediente  pentru o tava clasica de aragaz :P, de cca. 38 cm/36 cm. masurata in interior, stiti voi :))
Pentru blat:
- 6 galbenusuri
- 4 albusuri
- 80 g. faina
- 1 lingurita praf de copt
- 40 g. cacao
- 50 ml. lapte
- 5 picaturi esenta de rom
Pentru crema:
- 2 galbenusuri
- 20 g. amidon alimentar
- 80 g. zahar
- 300 ml. lapte
- 285 g. unt
- 100 g. nougat sau marshmallow cream
- 50 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
Marshmallow Cream:
- 5 foite gelatina sau 10 g. granule gelatina (la plic)
- 140 g. glucoza lichida (energizant) sau miere
- 175 g. zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 185 ml.
lapte sau apa
Pentru decor:
- 150 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
Intro :P
In primul si primul rand vreau sa va reamintesc cum arata "batonul" cu nuga, in caz ca gasiti pe undeva asa ceva...vi l-am mai aratat, fericita tare, si aici: Tort "Corabie de pirati"
...iar in spatele lui, se regasesc batoanele de martipan, cu care am muuulte alte planuri :P...va rog nu ma urati pentru asta, caci si eu le-am primit, de la aceeasi doamna scumpa :)

Cam asta e consistenta nugatului, nici tare, nici moale, cu "note" apetisante de aluna arsa, si caramel...si cu un gust pregnant de ciocolata de casa!!!!!!!!! Vaaai, e o nebunie, am mancat jumate' de baton pe loc :P

Mod de preparare:
Blat: se incalzeste cuptorul la 200 grade C (foc puternic).
Se bat albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar; se tin la frigider pana cand se folosesc.
Se amesteca galbenusurile cu restul de zahar pana cand se deschid la culoare si devin spumoase :P
Se adauga faina si praful de copt, ambele cernute; cacaua se dizolva in lapte si se adauga, impreuna cu esenta de rom, in aluat. Se amesteca bine cu mixerul.
Se adauga o parte din cantitatea de albusuri batute, amestecand usor cu o spatula, pana cand se incorporeaza bine; se continua asa pana se termina albusurile, amestecand de sus in jos, ca si la pandispan, pentru ca aerul sa nu evadeze :P
Se pregateste tava (aveti nevoie de tava mare de la aragaz) care se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt; se unge si hartia cu unt, dupa care se toarna aluatul. Se niveleaza cat mai bine, eu cu o lingura, ca sa "cuprinda" in totalitate tava. Se loveste apoi tava dedesubt cu palma pana ce coca se uniformizeaza pe toata suprafata tavii. O sa bolboroseasca putin, da' o sa-i treaca :)) ...o sa faca mici bule de aer la suprafata, adica :)
Se coace blatul cca. 8 minute; daca blatul se umfla tare intr-o parte, nu va ingrijorati, isi va reveni cand il scoateti. Pe un prosop de bucatarie se aseaza o bucata de hartie de copt, peste care se presara zahar pudra. Se scoate blatul din cuptor si se rastoarna peste prosopul astfel pregatit. Se inlatura imediat hartia de pe blat, cu grija insa sa nu rupeti blatul; daca o lasati mai mult, va fi mai greu s-o scoateti.
Blatul se pudreaza si pe partea de sus, dupa care se "infasoara" exact ca mai sus, in hartie si prosop. Se lasa sa se raceasca complet:


Crema: se amesteca amidonul cu zahar si 2, 3 linguri de lapte din cantitatea totala de 300 ml. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca bine.
Restul de lapte se infierbanta; se toarna crema cu amidon in lapte si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa bine. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand.
Se bate untul spuma intr-un bol incapator; se adauga treptat crema cu amidon, mixand bine in tot timpul asta.
Se topeste nugatul impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, la bain-marie; se toarna apoi, impreuna cu esenta de rom, in crema de lapte. Se mixeaza pana cand crema devine catifelata si foarte fina:

Asamblarea prajiturii:
Se aseaza blatul pe o planseta; se masoara 3 parti egale pe lung si se feliaza:

Crema se imparte in 3 parti egale. Se unge cu o parte de crema primul blat:

Se aseaza deasupra cel de-al doilea blat, si o alta portie de crema; se acopera prajitura cu cel de-al treilea blat si se imbraca cu crema ramasa, din care puneti deoparte cateva linguri pentru ornat ;)

Se topeste ciocolata la bain-marie si se toarna deasupra prajiturii; se niveleaza repede cu un cutit, pentru ca altfel ciocolata se intareste si nu se mai poate intinde frumos. Se pune la frigider pentru minim 3, 4 ore (cel mai bine e sa o lasati peste noapte), dupa care se feliaza:

Se orneaza fiecare bucata de prajitura cu crema pusa deoparte si se serveste cu poooofta!!!!!
...cu mare pofta, veti vedea :P

...iar aici aveti varianta prajiturii cu crema marshmallow, care se prepara asa:
Se dizolva gelatina in lapte sau apa circa 5 minute, se adauga zaharul si se pune la bain-marie sau pe foc foarte mic, amestecand pana se dizolva totul si incepe sa fiarba usor. Se retrage apoi de pe foc si se lasa la racit circa 5-10 minute.
Se pune glucoza sau mierea intr-un castron impreuna cu esenta de vanilie. Cind gelatina s-a mai racit se adauga peste miere, mixind la viteza mare pentru cca. 10 minute. Va arata ca frisca batuta, dar totusi  vartoasa ca o crema. Se poate adauga culoare pt diversificare. 

Asa arata o bucatica de crema Marshmallow, dupa ce a stat la frigider, spumoasa dar inchegata bine, drept pentru care atunci cand am folosit-o, am mixat-o bine (am folosit mixerul de mana, ala bat care imi catifeleaza si cele mai nazuroase creme :D)
Asadar, daca nu gasiti nugat, faceti aceasta crema, si folositi 150 g., restul putand fi folosit la inca o portie de prajitura :)))





Prajitura Nougat cu crema Marshmallow, facuta la repezeala :D, dar extrem de gustoasa!!!


Nu va pot spune, de fapt, care dintre ele a fost mai buna :P
Trebuie sa incercati una din ele, sau chiar pe amandoua!!!! Va spun eu ca nu vor rezista mult :)))
Reteta preluata de la Cuisinette