contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Ravani

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 
Este o prajitura delicioasa,siropoasa specifica bucatariei grecesti..o intalnim in general la taverne,servita ca desert din partea casei,si nu numai...Iar acum desi suntem la inceputul iernii..:),am preparat-o si eu in amintirea zilelor de vara si in special a zilelor de vacanta..:D
Asadar,avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
-4 oua
-170 gr zahar tos
-120 gr gris
-100 gr faina
-1 lingurita praf copt
-50 ml ulei de masline sau 50 gr unt topit
-1 esenta de vanilie
-coaja rasa a unei lamai
-100 gr iaurt

Pentru sirop:
-3 cesti zahar
-2 cesti apa
-zeama unei lamai
-zeama unei portocale

Mod de preparare:
Mixam albusurile cu zaharul,pana obtinem o crema fina si nu se mai simt cristalele de zahar...Grisul il amestecam cu faina si praful de copt..Peste albusuri adaugam galbenusurile,iaurtul,coaja de lamaie,esenta de vanilie,untul/uleiul..,le mixam bine...urmand sa adaugam faina/grisul/praful de copt...(aceasta operatiune de efectueaza fara mixer,doar cu o spatula sau lingura amestecand usor de jos in sus...pentru a avea o prajitura pufoasa)..
Tapetam o tava cu ulei si faina,turnam compozitia,nivelam frumos pe toata suprafata,dam la cuptor pentru 35-40 minute,pana se rumeneste deasupra si pe margini..

Cat timp prajitura este in cuptor,pregatim siropul..Amestecam apa cu zaharul,le punem pe foc..stoarcem  lamaia si portocala,iar apoi o adaugam peste zahar si apa..lasam sa fiarba cam 5 minute,pana se ingroasa putin siropul...Cand prajitura este gata coapta,se scaote din cuptor si se portioneaza..
Peste prajitura portionata,se toarna siropul caldut..se lasa la rece cateva ore bune,pana prajitura absoarbe tot siropul..ideal ar fi de seara pana dimineata..
 
Va doresc o saptamana frumoasa!!