contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Puzzle Cu Vitamine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ideea este să mori tânăr cât mai târziu posibil citesc la un prieten pe Facebook cu câteva minute înainte să mă apuc de scris. E perfect, mai bine de atât nu poate fi pusă în cuvinte dorința oamenilor de a fi sănătoși și de a se bucura de viață.

Citesc și mă documentez de câteva luni despre sănătate, diverse teorii despre cum să ne hrănim corect, despre cum funcționează organismul și mai ales ce și cum asimilează ceea ce-i dăm noi. A plecat totul de la deja obositoarea (pentru mine, cel puțin) întrebare: e bine sau nu să mănânc produse de origine animală?

Nu am tras nicio concluzie încă. Teancul de cărți pe care trebuie să le citesc e mare. Am găsit, însă, informații prețioase și organizate pe care vreau să le împărtașesc cu tine: o listă detaliată a vitaminelor de care avem nevoie, la ce folosesc și principalele surse naturale de unde le putem lua înspre beneficiul personal. Iată așadar:

Vitamina A - o mai cunoști și după denumirea de beta-caroten
Ajută sistemul imunitar, crește rezistența organismului și ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale.
O găsești în: andive, ardei iuți, avocado, broccoli, caise, cortofi dulci, conopidă, dovleac, frunze de nap, iarbă acră, mere, morcovi, papaya, pepene verde, prune, roșii, spanac și sparanghel.

Vitamina B1 (tiamina)
Ajută la o digestie corectă, menține sănătos sistemul nervos.
O iei din: bame, cartofi, fasole, verdețuri, linte, mazăre, melasă brună, nuci, orez brun, portocale, semințe de floarea-soarelui, sfeclă, tărâțe de orez.

Vitamina B2/G
Crește imunitatea organismului, ajută procesul de creștere, este esențială pentru unghii, piele și păr.
Se găsește în: avocado, frunze de sfeclă și nap, cereale, germeni de grâu, grapefruit, verdețuri, mere, migdale, morcovi, nuci de cocos, prune, semințe de floarea-soarelui, tărâțe de orez, varză de Bruxelles.

Vitamina B3
Ajută circulația sângelui în organism, sistemul nervos și buna funcționare a tractului gastro-intestinal.
O găsești în: cartofi, germeni de grâu, verdețuri, migdale, nuci, orez brun, orz integral, semințe de floarea-soarelui, tărâțe de orez.

Vitamina B5
Scade nivelul de stres.
O găsești în: avocado, banane, broccoli, conopidă (partea verde), fasole, lăptișor de matcă, verdețuri, mazăre, melasă, portocale.

Vitamina B6
Ajută la metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților.
Surse: alune, ardei verzi, avocado, banane, cantalup, cartofi, germeni de grâu, miere, morcovi, nuci, orez brun, prune, salate și legume cu frunze verzi, semințe de floarea-soarelui, varză.


Vitamina B9 (acidul folic)
Formează globulele roșii.
O găsești în: avocado, banane, broccoli, cantalup, ciuperci, curmale, fasole, lăptuci, legume de frunze verzi, nuci, salate, sfeclă, spanac, sparanghel, varză, varză de Bruxelles.

Vitamina B12
Ajută procesul de reproducere și regenerare a celulelor roșii.
Surse: banane, frunze de tătăneasă, semințe de floarea-soarelui.

Vitamina B17
Previne și combate cancerul.
O găsești în: afine, caise și sâmburi de caise, fasole, năut, sâmburi de piersică, prune, mure, semințe de in, zmeură.

Vitamina C
Importantă pentru dezvoltarea și reconstrucția celulară, ajută sistemul imunitar, este un bun antioxidant.
Se găsește cu precădere în: ardei grași, ardei iuți, avocado, banane, broccoli, coacăze, conopidă, fragi, guava, citrice, frunze de nap, mango, mere, mure, măceșe, papaya, pătrunjel, prune, roșii, spanac, vișine, varză.


Vitamina D
Ajută la absorbția calciului în organism.
O iei din: ciuperci, semințe încolțite, lucernă, semințe de floarea-soarelui, germeni de grâu.

Vitamina E
Oxigenează țesuturile, susține funcțiile organelor de reproducere și ale inimii. Este un foarte bun protector al membranei celulare.
O găsești în: avocado, broccoli, germeni de grâu, legume cu frunze verzi, mazăre, nuci, orez brun, semințe crude și încolțite, spanac, sparanghel, uleiuri esențiale neprocesate și nerafinate.

Vitamina F
Scade nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul bolilor cardiace, susține activitatea glandelor suprarenale.
Surse: germeni de grâu, nuci, ulei de măsline, semințe de in, ulei de șofran, ulei de floarea-soarelui, uleiuri vegetale esențiale neprocesate și nerafinate.

Vitamina H (biotina)
Susține metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și aminoacizilor. Este un foarte bun antiseptic.
Surse: alune, banane, mazăre verde, migdale, roșii, tărâțe de ovăz.

Vitamina K
Intervine în mecanismele de coagulare sanguină, stimulează funcția hepatică, intervine în metabolizarea calciului la nivel osos.
O iei din: spanac, varză, sparanghel, roșii, morcovi, lucernă, melasă brună, frunze de nap, legume verzi.

Vitamina P
Întreține sănătatea vaselor capilare și a pereților vaselor sanguine, protejează vitamina C.
Se găsește în: caise, vișine, ardei iuți, grapefruit, citrice, ardei verzi, struguri, căpșuni, coacăze, prune.


Vitamina T
Menține integritatea plachetelor sanguine.
Se găsește în: semințe de susan, tahini.

Vitamina U
Ajută la vindecarea ulcerului gastric și a ulcerelor duodenale.
O iei din: varză, inclusiv din sucul proaspăt stors.

Informațiile sunt preluate din cartea Să trăim sănătos fără toxine, de Robert Morse. Pe mine m-a bucurat și m-a ajutat să le găsesc într-un singur loc, să nu mai umblu amețită pe internet în căutarea surselor pentru fiecare dintre ele. Sper să-ți fie și ție de folos.