contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Quark

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru ca în comentarii apare des întrebarea ce este Quark-ul, unde îl gasesc, cum se face... etc, o sa postez o reteta pe care am preparat-o în urma cu cîtiva ani, si care nu stiu din ce motiv nu a ajuns pe blog. Am postat Quark-ul pe forum, chiar si pe cel vechi daca nu ma însel, dar pe blog am uitat... mi-a scapat pur si simplu. Reteta e simpla, ingredientele putine, ceea ce necesita este putin mai mult timp, în rest floare la ureche :)
Cei care nu gasesc Quark si vor sa faca o prajitura cu brînza de acest gen, sigur se vor bucura de aceasta reteta. Quark-ul este o brînza cremoasa si extem de usoara din punct de vedere caloric. Daca nu ma însel are putin peste 1% grasimi. Ramîn si peste 2 L de zer, pe care îl puteti folosi la diferite retete. Quark-ul obtinut se poate folosi la dulciuri - prajituri, deserturi cu fructe sau chiar preparate picante, sarat pe crackers, sau pur si simplu pe pîine. Amestecat cu 2-3 lingurite de pireu de mar, banana... un desert bun si usor pentru cei mici.
Pentru a obtine 700 g Quark, avem nevoie de 4 L lapte batut(Buttermilch/Butter Milk). Laptele batut îl turnam într-o oala larga(nu înalta) si-l dam în cuptorul fixat între 55-60°C (nu preîncalzit) si-l lasam acolo aproximativ 10 ore.

 

Laptele batut pe care l-am luat de pe terasa, la început a avut 17 °C . Încet a ajuns la 55°C si asa s-a mentinut pîna la sfîrsit. Pe parcurs am mai deschis usa cuptorului, sa vad ce face laptele. Cu fiecare ora era tot mai închegat. Ultimele 2 ore vedeam zerul pe margine, cum devine tot mai clar, iar laptele batut devenea tot mai stabil/coagulat.  

 

Am pus o plasa/tifon pe un castron, si cu o paleta cu gaurele am scos Quark-ul din zer. 

 

L-am lasat la scurs peste noapte. 

 

Dimineata. 

 

Îsi pastreaza forma, dar e fraged. L-am întors din tifon într-un castron. 


L-am probat imediat cu ceva iarba ciorii si sare! Foarte bun!